Ce se întâmplă cu creierul tău după ce consumi cafea, alcool sau canabis

Cum reacţionezi la tot ce ţi se întâmplă zi de zi în funcţie de ce substanţe consumi? Winefolly a făcut analiză care scoate în evidenţă efectele diferite ale acestora.

24 iul. 2015, 19:06
Ce se întâmplă cu creierul tău după ce consumi cafea, alcool sau canabis

Cafea

Cafeina din cafea are o structură chimică foarte similară cu o chimicală din creierul nostru numită adenozină, care ne face somnoroşi. Aşa că, atunci când bem cafea, cafeina şi adenozina se îmbină ca nişte piese de puzzle şi încearcă să opună rezistenţă una alteia. Rezultatul? Dispare senzaţia de somnolenţă. Cu toate acestea, cu cât consumăm mai multă cafeină, cu atât corpul nostru produce mai multă adenozină, ca să echilibreze, scrie independent.md.

Vin
Alcoolul din vin stimulează „creierul primitiv” sau Hypothalamusul, responsabil de funcţiile simple precum foamea, temperatura corpului, frica şi nevoia de sex. Aşa că, dacă ţi se face brusc foame, transpiri sau vrei atenţie… acesta s-ar putea să fie motivul. Bineînţeles, dacă este consumat în exces, corpul nostru îşi va da „shut down” pentru a-l metaboliza.

Canabis

THC din canabis este o substanţă chimică ce are efect asupra tuturor neurotransmiţătorilor din creier. Pe scurt, îţi încetineşte tot „serviciul de mesagerie” al creierului, iar asta poate să aibă mai multe efecte. În schimb, îţi lasă funcţionabil sistemul de motivaţie al creierului (nucleul accumbens), aşa că te vei simţi euforic şi pozitiv. Pe de altă parte, există riscul să devii paranoic sau să mănânci în exces, pentru că THC-ul încetineşte abilitatea de a transmite corect informaţii către hipotalamus, parte a creierului responsabila cu senzaţiile de foame şi frică.