Ce se întâmplă cu facturile la energie de la 1 aprilie. Sfaturile specialiştilor pentru români

Guvernul a publicat, joi seara, în transparență decizională, proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

18 mart. 2022, 10:18
Ce se întâmplă cu facturile la energie de la 1 aprilie. Sfaturile specialiştilor pentru români

Consumatorii de energie vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar specialiştii vin cu avertismente în ceea ce priveşte facturile. Vom avea preţuri plafonate la energie şi gaze de la 1 aprilie pe o perioadă de un an, însă puţini dintre noi vor beneficia cu adevărat. Preţurile plafonate sunt mai mari faţă de anul trecut şi cad ca o povară pe umerii românilor care, în proporţie de peste 50% se află, deja, în clasa de sărăcie energetică.

La energia electrică, preţurile plafonate vor fi raportate la consum. Pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 30-100 kilowati oră vom plăti un tarif de maximum 68 de bani pe kilowat oră. Pentru o factură medie cu un consum cuprins între 100 şi 300 kilowati oră se va aplica un tarif de maximum 80 de bani pe kilowat oră, potrivit documentului anunţat de Guvern.

Guvernul a publicat proiectul OUG privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze

Nicolae Ciucă, premierul României, susţine că măsurile pe care le luăm vor proteja populaţia şi economia prevenind riscurile unei creşteri accentuate a preţurilor şi a inflaţiei. 

Doar că mulţi nu vor beneficia de plafonări. Consumul mediu pentru un apartament cu trei camere este de 300-400 kilowati oră, spun specialiştii. Pachetul de măsuri este încă în lucru, dar Guvernul promite că ordonanţa care le cuprinde va fi adoptată vineri. Firmele, pe de altă parte, vor plăti energia la alte tarife plafonate.

Nicolae Ciucă, premierul României: Toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix la energia electrică de un leu pe kilowat, tva inclus şi 0,37 lei per kilowat pentrz gaz, tva inclus. 

Deşi măsura este ca un colac de salvare pentru români – într-o perioadă marcată de scumpiri – experţii cred că guvernanţii ar putea veni cu măsuri mai eficiente.

Mihnea Catutu, analist energie: Trăim nişte momente excepţionale, plafonarea preţurilor în general ar trebui să reprezinte ultima măsură. Până atunci ar trebui să discutăm despre alte măsuri: reducerea taxelor. Nu am văzut o reducere de tva adevărată a accizelor.

Ioan Purica, expert energie: De unde exista o limită de consum care, de fapt, este absolut inutilă, acum sunt două limite sau trei de consum. Furnizorul o să ajungă din nou să emită un milion şi jumătate de facturi care nu sunt conforme cu legea şi să le reia şi aşa mai departe. E o zăpăceală totală în piaţă. Ajungem în situaţia de a creşte din nou facturile.

Vicepreşedintele ANRE, despre ajutoarele acordate românilor: De la 1 aprilie le dăm consumatorilor de energie peşte, dar de anul viitor ar trebui să înveţe să pescuiască
Un ritm al scumpirilor care va duce peste jumătate din populaţia ţării în pragul de sărăcie energetică, dacă ne raportăm la venituri, mai spun experţii.

”Undeva la 300 de lei pe lună. Cu vreo 60, 80 de lei în plus față de ce a fost înainte, acum a fost și perioada de frig mai lungă.”

”Sunt o povară, că sunt pensionară drept pentru care lucrez ca să pot să mă descurc. Cheltuielile sunt mari.”

”Cam în general la 3 milioane, e foarte mult pentru mine, persoană singură, deci țineți minte cu economie cu tot.”, potrivit observatornews.ro

Mihnea Catutu, analist energie: Nivelul plafonului este stabilit în funcţie de consumul total, dar nu se referă nicio secundă la cât reprezintă cheltuiala pe care un cetăţean o are ca parte a veniturilor totale. Statul ar trebui, în primul rând, să ofere compensări şi plafonări pentru categoria de consumatori vulnerabili.

Potrivit datelor centralizate, în prezent preţul mediu la gaz este de 29 de bani pe kilowat, iar la curent de un leu şi 40 de bani pe kilowat oră. Dincolo de măsura plafonării, specialiştii ne îndeamnă să ne luăm propriile măsuri de reducere a facturilor. De pildă, dacă dăm termostatul cu un grad celesius în minus putem face o economie mare la factură.

Guvernul propune plafonarea preţului la energie electrică la 0,68 lei/kWh pentru clienţii casnici cu un consum mediu lunar de 100 kWh în 2021, iar la gaze naturale la 0,31 lei/kWh. Măsura vizează perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 – DOCUMENT

Guvernul propune, prin proiectul OUG privind preţurile la energie electrică şi gaze naturale făcut public joi seară, plafonarea preţului la energie electrică la 0,68 lei/kWh pentru clienţii casnici cu un consum mediu lunar de 100 kWh în 2021, iar la gaze naturale la 0,31 lei/kWh. Pentru clienţii casnici cu un consum mediu lunar de energie electrică în 2021 cuprins între 100 şi 300 de kWh, preţul maxim al energiei electrice va fi 0,8 lei / kWh. Măsura vizează consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Conform proiectului Ordonanţei de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

– maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

– maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;

– maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Proiectul de ordonanţă poate fi consultat AICI. Calculaţi facturile viitoare:

oug-forma-17-martie-final-sgg-1

De asemenea, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

– maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

– maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Claudiu Năsui, despre OUG pe energie: Ne putem lua adio de la gazele din Marea Neagră

OUG pe energie va avea un efect distructiv în economie, declară la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui. ”Nu-mi dau seama cât este prostie și cât este rea intenție”, spune fostul ministru al Economiei. Membrii coaliției par să fi ajuns la un acord în privința Ordonanței de Urgență pe energie. Documentul prevede anumite plafonări ale prețurilor la curent electric și gaze timp de un an.
Claudiu Năsui critică OUG pe energie: ”Sunt niște non-soluții și sunt soluții care vor duce chiar la înrăutățirea problemei, de fapt. Această Ordonanță va avea un efect distructiv în economie. Partea aceasta de plafonare la producător, atenție, nu la consumator, a producției de gaze pur și simplu înseamnă că ne luăm adio de la investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Adică dacă aveam vreo speranță că cei de la Black Sea Oil&Gas o să înceapă să scoată metri cubi de gaze anul acesta, practic, cu prețul acesta plafonat care s-ar pune prin această Ordonanță putem să ne luăm adio de la gazul acela, cu toate consecințele dezastruoase pe care lucrul acesta le are”.

În opinia sa, ”pentru cei care au făcut deja investiții în România, cei care au avut deja curajul să investească, Ordonanța aceasta este un mesaj că și-au luat o mare țeapă, pentru că haosul legislativ de la noi va face absolut dezastruoasă decizia asta a lor de investiții și asta se va repercuta și pe viitor, asta înseamnă să nu mai investească cumva în țara noastră. Nu-mi dau seama cât este prostie și cât este rea intenție din ceea ce se dorește acum, dar ce se va întâmpla este că pe termen scurt vom avea niște prețuri plafonate, dar nu o să mai avem nici suficientă energie electrică și nici suficient gaz și asta ne va duce la exact toate problemele pe care tot restul Europei încearcă să le evite, adică să întrerupem curentul, să raționalizăm”.