Ce se întâmplă cu facturile la energie și gaze în această iarnă! Adrian Câciu a făcut anunțul mult așteptat de români

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat joi că facturile românilor vor fi mai ieftine în această iarnă, față de anul trecut.

14 sept. 2023, 23:13
Ce se întâmplă cu facturile la energie și gaze în această iarnă! Adrian Câciu a făcut anunțul mult așteptat de români
Adrian Câciu, anunț de ultimă oră despre ce se întâmplă cu facturile românilor la iarnă!

Ce se întâmplă cu facturile la energie și gaze în această iarnă! Oficialul a subliniat că TVA-ul nu va crește și că va rămâne la 19% și în anul 2024.

Citește și Adrian Câciu aruncă bomba! Cu cât vor fi majorate salariile românilor începând cu 1 octombrie și care sunt categoriile de muncitori vizate

Ce se întâmplă cu facturile la energie și gaze în această iarnă!

„A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010. Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă. Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică. Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024”, a declarat Adrian Câciu, la Digi24.

Ministrul Investiţiilor a afirmat că majorarea facturilor se va discuta într-o ședință a Guvernului, care va avea loc săptămâna viitoare.

Totodată, oficialul a ținut să precizeze că au fost încărcate cardurile de energie cu 700 de lei și că există, totuși, o compensare.

„La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de enrgie și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, pentru că contează mult cât a scăzut inflația”, a mai spus Adrian Câciu.

Mai mult, ministrul a adăugat că, în această iarnă, facturile vor fi mai ieftine față de cele de anul trecut, pentru că și prețurile sunt mai mai mici.

Citește și Ce se întâmplă cu cardurile de energie de la 1 ianuarie 2024. Cât timp va mai fi plafonat preţul la energie