Ce se întâmplă cu facturile românilor de la ENEL. Compania a fost cumpărată de greci

Grecii vor plătit pentru Enel un preț de 1,3 miliarde de euro, la care se adaugă împrumuturi de 550-600 de milioane de euro, conform presei elene.

28 feb. 2023, 13:56
Ce se întâmplă cu facturile românilor de la ENEL. Compania a fost cumpărată de greci
Anunţ important pentru clienţii ENEL din România! Ce se întâmplă cu facturile de luna viitoare

Negocierile exclusive dintre compania greacă PPC și Enel pentru achiziția afacerilor grupului italian din România sunt pe ultima sută de metri și azi ar fi ultima zi de discuții, potrivit mai multor media elene. Prețul plătit: 1,3 miliarde de euro, anunţă economica.net.

De principiu, prețul plătit de PPC către Enel pentru business-urile din România s-ar ridica la circa 1,3 miliarde de euro. Din această sumă, circa 500 de milioane de euro ar urma să fie plătite de PPC din fonduri proprii, iar compania ar urma să se împrumute de alte circa 800 de milioane de euro de la bănci pentru a finanța tranzacția.

Avertisment ENEL de ultimă oră, sunt vizaţi toţi clienţi din România
De asemenea, grecii ar urma să preia și datorii de 500-600 de milioane de euro pe care le au companiile Enel din România.

Enel prelungise anterior perioada de negocieri exclusive cu PPC până la 28 februarie. Cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, Public Power Corp (PPC), a semnat la jumătatea lui decembrie 2022 un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel pentru posibila achiziţie a activelor acesteia din România. PPC a analizat efectuarea unor posibile achiziţii selectate în România şi Bulgaria, ca parte a eforturilor sale de extindere în străinătate.

PPC a analizat efectuarea unor posibile achiziţii selectate în România şi Bulgaria, ca parte a eforturilor sale de extindere în străinătate.

Enel a declarat luna trecută că plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 de miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoriile, cea mai mare parte a planului urmând să fie realizată până la sfârşitul anului viitor.

Angajări 2023. Avalanşă de oferte la stat, se caută bucătari pentru popotă, infirmiere, dar şi paznici şi directori. LISTA, condiții, calendarul concursurilor

Grupul Enel şi-a prezentat în noiembrie Planul strategic 2023-2025. Anul viitor, activităţile din Europa ale Enel se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România, iar în America Latină, grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina şi estimează că va vinde activele din Ceará (Brazilia) pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi São Paulo).

”Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere. Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, a spus atunci Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Grupul Enel, controlat de stat, intenţionează să investească aproximativ 37 de miliarde de euro în următorii trei ani pe pieţele sale principale din Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

Datoria Enel urcase la 69 de miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie, iar grupul îşi propune să o coboare la 51-52 de miliarde de euro până la sfârşitul anului viitor.