Ce se întâmplă cu facturile românilor la iarnă. Care sunt plafoanele la gaze şi energie electrică

Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze şi electricitate până în 2025. Care sunt plafoanele de tarifare. Preşedintele Transgaz, Ion Stelian, a dat asigurări că România are stocuri suficiente pentru a face faţă iernii care vine, chiar dacă va fi ger.

29 sept. 2023, 13:17
Ce se întâmplă cu facturile românilor la iarnă. Care sunt plafoanele la gaze şi energie electrică

Facturile românilor nu cresc la iarnă. Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică, timp de încă un an şi jumătate, după cum au precizat autorităţile. Între timp, Compania naţională Transgaz anunţă că avem stocată deja o cantitate de gaz care depăşeşte 90% din capacitatea totală de înmagazinare.

Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat ieri Valeriu Steriu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, arată Agenția de Presă RADOR.

Aşadar, vom plăti 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi lunar, 80 de bani pentru intervalul 100-255 de kilowaţi, 1,3 lei – între 255 şi 300 de kilowaţi, iar pentru ce depăşeşte 300 de kilowaţi – 1,3 lei pentru întreaga cantitate. În cazul gazelor, preţul pentru un kilowatt/oră nu va depăşi 31 de bani.

Prezent la Sibiu, la Congresul Central European al Gazelor Naturale, Valeriu Steriu a mai spus că măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi pentru consumatorii industriali, cu toate că, în prezent, preţurile de pe piaţa energiei sunt în scădere:

Până în 2025, o plasă de siguranță, aș putea spune, care poate avea, deși nu ne dorim să mai facem modificări, nici nu sunt anunțate în următoarele luni astfel de modificări. Monitorizăm permanent situația din toate punctele de vedere, tocmai pentru a vedea dacă este necesară o intervenție, dar în clipa de față cred că predictibilitatea este cea mai importantă, astfel încât toate companiile care au bugete de pus la punct pentru anul viitor, populația la fel, să aibă în mod real o protecție și să avem cel puțin această iarnă și iarna viitoare cât mai liniștite”, a declarat Valeriu Steriu.

Rezervele Transgaz pentru iarna 2023
Compania Transgaz aproape că a umplut toate depozitele de gaz. Preşedintele acesteia, Ion Stelian, a dat ieri asigurări că România va face faţă iernii care vine, chiar dacă va fi ger. El a precizat că acum avem înmagazinată peste 90% din capacitatea totală de stocare:

”Avem astăzi înmagazinați 3.065.000.000 de metri cubi, corespunzător unui procent de 96,23%. Indiferent ce se va întâmpla, noi iarna o vom trece, chiar dacă iarna va fi foarte geroasă, avem stocurile asigurate.”

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie, suma totală decontată de statul român companiilor din energie care au aplicat schema preţurilor plafonate, era acum două săptămâni de aproape 21 de miliarde de lei.

Vouchere energie 2023. Greşeala care îi lasă pe români fără bani de facturile mari

Vouchere energie 2023. Cardurile pentru achitarea facturilor la energie au fost alimentate cu 700 de lei. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), peste 2,4 milioane de cetățeni români au beneficiat de fondurile disponibile pe carduri.

Această schemă de compensare acoperă o gamă largă de surse de încălzire a locuințelor. Vorbim despre energia electrică, energia termică furnizată la nivel centralizat, butelii de gaz, lemne de foc și butan. Dar și pentru cărbune, peleți, păcură și diferite tipuri de combustibili lichizi sau solizi.

Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și verificate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.

Vouchere facturi 2023. Aproape 400.000 de români primesc 700 de lei cu întârziere, abia se tipăresc cardurile de energie

Vouchere facturi 2023. Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, instituție care asigură și furnizarea de informații către public privind emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate. Aceste informații, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit cardul de energie, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Poșta Română: 0319966.

Valabilitatea cardurilor de energie:

Atât cardurile aferente primei tranșe, cât și cele aferente celei de a doua tranșe, pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.

Cine beneficiază de ajutor pentru a plăti facturile:

Pensionari cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Pensionari de invaliditate cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv,Familie cu alocație de susținere,Familie/ persoană cu ajutor social.

Clarificare: media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

Vouchere energie 2023. Ce servicii sunt acoperite prin Programul “Cardul de energie”:

Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru:

energie electrică, energie termică în sistem centralizat,butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit),gaze,lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.),păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș).

Vouchere facturi 2023. Acte necesare pentru plată:

  • cardul de energie valabil, primit prin Poșta Română,
    actul de identitate al beneficiarului de sprijin,
    factura curentă sau restantă. Sau, în cazul unora dintre servicii: alt document justificativ care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari (înștiințare de plată, certificat de validare a datoriei, bonuri fiscale).

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni şi jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română, şi am căutat permanent soluţii de îmbunătăţire a implementării.

Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă
Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordaţi prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă şi rapidă”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Boloș a afirmat că reglemenatările adoptate în ședința de Guvern sunt menite să rezolve anumite situații întâlnite în timpul implementării programului. Astfel încât, toți cei eligibili pentru acest sprijin să poată beneficia de el.