Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Guvernul are în analiza un document cu trei metodologii pentru o nouă formula de calcul complet diferită, menită a rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii.

27 sept. 2023, 09:25
Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă
Ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor minime

Pensii 2024. Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a comentat metodologiile de calcul a pensiilor luate în calcul de Guvern în proiectul pentru noua lege a pensiilor şi a explicat de unde vin banii care vor fi folosiți pentru creşterea pensiilor.

Mai exact, Guvernul are în analiza un document cu trei metodologii pentru o nouă formula de calcul complet diferită, menită a rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii! „Este soră cu nebunia”

Întrebat dacă aceste metodologii presupun luarea practic de la zero a calcului pensiilor din sistemul public de pensii, Marcel Boloş a spus:

„Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul , dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii. Schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce, iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3.

Pensii 2023. Poştaşul aduce bani mai mulţi în octombrie pentru seniori. 400 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei

Reamintim şi că, premierul Marcel Ciolacu a declarat că până la finalul anului ar vrea să treacă această nouă lege a pensiilor.

Pensii 2024. Iată deci ce conține această lege, care sunt lucrurile noi şi complet diferite pentru că formula de calcul este complet diferită.

Metodologia nr. 1 pentru calculul pensiilor

„Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obţinute în baza distributivității, dar şi un nou principiu care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul naşterii.

Calculul pensiei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale, cât şi vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege).

Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici încolo.

Cuantum pensie = VPR x număr total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință VPP 25

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referinţă) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuţi de Legea 263/2010 şi aici vorbim de valoare punctului de pensie şi media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

Număr total de puncte = punctaje anuale + puncte vechime

Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate şi a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime – este necesară ajustare mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani şi se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei. ( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

Pensii 2024, noua formulă de calcul aduce veşti bune pentru bătrânii României: cine primeşte cu 50% mai mult pe card
Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, se mai arată într-un scenariu din documentul privind noua lege a pensiilor.

Pensii 2024. Metodologia nr. 2 pentru calculul pensiilor

„Propunem formula de calcul din Legea nr. 127/2018

Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate

VPR=VPP: 25

VPR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, şi aici vorbim de valoarea punctului de pensei şi media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.

Numărul total de puncte realizate = însumarea punctajelor anuale

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”

Pensii 2024. Metodologia nr. 3 pentru calculul pensiilor

Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor, dar şi un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii, generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Calcului premisei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale cât şi vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani şi anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege)”, se mai arată în documentul prezentat.

Pensii 2024. Ministrul Finanţelor explică cum vor creşte pensiile
Întrebat dacă se ia totul de la zero în calculul pensiilor, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus: „Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul prezentate mai sus, dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii.

Aici cred eu că este marea schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3.