Ce se întâmplă cu Guvernul Cîţu după demisiile miniştrilor USR-PLUS. Ce prevede Constituţia

Miniştrii USR PLUS au demisionat în bloc din Guvern, iar Florin Cîţu este obligat să vină în Parlament cu un nou Guvern deoarce s-a schimbat coloratura politică.

06 sept. 2021, 19:57
Ce se întâmplă cu Guvernul Cîţu după demisiile miniştrilor USR-PLUS. Ce prevede Constituţia

Guvernul Cîţu, în noua formulă, trebuie să vină în Parlament. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat luni, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, că după demisia miniștrilor USR PLUS, dacă vrea să își completeze cabinetul cu miniștri care nu sunt din USR PLUS, premierul Florin Cîțu are 45 de zile să treacă prin Parlament noi miniștri în locul demisionarilor.

În cele 45 de zile, ministerele vor fi conduse de interimari. Dacă premierul nu reușește să obțină aprobarea Parlamentului în cele 45 de zile pentru noi miniștri prin care se schimbă compoziția politică a Guvernului, atunci Guvernul nu pică, dar ministerele respective rămân fără ministru și vor fi conduse de secretari de stat până când vor fi aprobați noi miniștri.

CRIZĂ politică în România. Miniștrii USR PLUS şi-au dat demisia din Guvernul Cîţu. Dan Barna: „Nu se mai poate aşa!”

„Dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, premierul trebuie să ceară Parlamentului numai aprobarea miniștrilor schimbați, pentru că suntem la capitolul remaniere. Premierul nu trebuie să îi propună din nou pe toți miniștrii, așadar Parlamentul nu are treabă cu întregul Guvern, în acest caz Parlamentul are treabă doar cu noii miniștri propuși de premier, ei trebuie audiati de comisii și votați de Parlament. Daca miniștrii ăia pică, nu e nicio nenorocire, premierul propune altii”, a declarat Augustin Zegrean.

Dan Barna merge marţi la Cotroceni: „Mesajul este unul clar și neechivoc: un nou premier”

Însă dacă noii miniștri propuși nu sunt votați în termenul de 45 de zile cât merge interimatul, atunci Guvernul Cîţu nu mai are miniștri la respectivele ministere.

„Daca premierul vine cu noi miniștri și nu trec de Parlament și s-au împlinit 45 de zile (de interimat la ministerele vacantate de USR PLUS), o soluție nu mai există în Constitutie. Secretarii de stat nu au decât să conducă ministerele până când se va hotărî Parlamentul să pună un nou ministru. Iar dacă parlamentarii sunt atât de slabi încât să nu poată să dea jos Guvernul, atunci să suporte și rușinea asta. Constituția nu dă soluții la astfel de situații absurde”, a explicat Augustin Zegrean.

Ce prevede Constituția:

ARTICOLUL 85 (Numirea Guvernului)

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.