Ce se întâmplă cu majorările de salariu pentru educatori. Decizia Guvernului

Conform unui act normativ oficializat recent, educatorii au pierdut majorările salariale prevăzute de legislaţie pentru predarea simultană la mai multe grupe de preşcolari. Acest fapt înseamna că majorările se vor acorda doar profesorilor din învăţământul primar sau gimnazial.

RomaniaTV.net
14 ian. 2020, 16:38
Ce se întâmplă cu majorările de salariu pentru educatori. Decizia Guvernului

Schimbarea apare în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.1/2020, documentul a fost publicat recent în Monitoriul Oficial şi este deja aplicat. În trecut, majorările variau în funcţie de numărul de grupe, între 7% din salariul de bază şi 20%.  În prezent, acestea sunt valabile doar profesorile care au între două şi cinci clase de elevi în învăţământul primar sau gimnazial.

Conform notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, Curtea de Conturi a derulat un audit financiar la Ministerul Educaţiei, în urma căruia s-a recomandat eliminarea obligaţiei de acordare a majorărilor pentru personalul didactic din învăţământul preşcolar. Acest lucru a fost realizat pentru a se pune în acord Legea Salarizării bugetare cu Legea Educaţiei.

Sistemul naţional de invăţământ preuniversitar cuprinde, conform Legii Educaţiei, mai multe niveluri. Educaţia timpurie este formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) , învăţământul preşcolar (3-6 ani) care cuprinde grupa mică, mijlocie şi grupa mare. Învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV, învățământul secundar, cu învățământul secundar inferior sau gimnazial – clasele V-VIII, și învățământul secundar superior, care poate fi învățământ liceal (clasele IX-XII/XIII, cu filierele teoretică, vocațională și tehnologică) sau învățământ profesional cu durata de minimum trei ani.