Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii. Toţi şoferii ar trebui să facă asta

Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii. Când temperaturile de afară scad în termometre, șoferii se confruntă cu diverse probleme, chiar mai multe decât în timpul anotimpului cald. Frigul şi umezeala excesivă afectează anumite componente ale autovehiculului.
Alina Costache
28 dec. 2022, 10:10
Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii. Toţi şoferii ar trebui să facă asta
Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii

Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii. Sunt mai multe elemente care trebuie cercetate cu atenție, astfel încât șoferii să evite problemele neprevăzute.

Citeşte şi: Semnul de circulație din noul Cod Rutier care le dă bătăi de cap chiar și celor mai experimentați șoferi

Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii

Frânele sunt foarte importante pe timp de iarnă

Un sistem de frânare eficient și în bună stare de funcționare oferă mai multă siguranță în trafic. Cu atât mai mult cu cât, carosabilul, în această perioadă este alunecos și poate pune probleme mari.

Una dintre greșelile majore pe care le fac șoferii, pe timp de iarnă, când temperatura scade, este să lase automobilul cu frâna de mână trasă. La temperaturi mai mici de 0 grade, așa cum sunt noaptea, ingheață etanș discurile pe plăcuțe și etrierul. Unii cred că o frână blocată din cauza gheții nu este mare lucru. După câțiva metri, spun ei, discurile se încing, iar gheața se topește.

Specialiștii spun că lucrurile stau un pic diferit. Sunt cazuri în care frânele își revin complet abia după parcurgerea a câtorva kilometri. Iar în acest timp frecarea dintre plăcuțe și discuri va produce o uzură avansată cât și încălzirea lor peste măsura. Iar acest lucru duce la ovalizare.

Soluția recomandată, atunci când frânele sunt blocate este să udați etrierul și cablul, atât cât se poate prin jante, cu apă fierbinte. Acest lucru ajută la topirea gheții și la deblocarea mai rapidă a sistemului de frânare.

 Ștergătoarele trebuie protejate

O altă pe care o fac șoferii, în special cei cu mai puțină experiență este să urce la volan fără să se asigure că parbrizul este dezghețat, iar nivelul de vizibilitate este bun. Gheața are o putere mare, iar dacă ștergătoarele sunt lipite de parbriz, înghețate, va fi foarte dificil să se miște.

Motorul electric va fi forțat și s-ar putea încinge, defectându-se în timp, iar tijele care compun sistemul de ștergătoare s-ar putea rupe din cauză că sunt forțate.

Drept urmare, este bine să nu folosiți ștergătoarele dacă nu sunteți siguri că vor aluneca pe parbriz. Într-o astfel de situație este bine să dați drumul sistemului de dezaburire, și în timp ce motorul merge să curățați parbrizul cu o racletă. De asemenea, este bine să dezlipiți ștergătoarele cu atenție și să ecurățați de gheața depusă.

Problemele de sub capotă pot face viață grea șoferilor

Când temperatura înconjurătoare scade, uleiul de motor devine mai vâscos și ajunge mai greu în partea de sus a motorului. Prin urmarea, în zona chiulasei și a tacheților, pompa nu poate arunca uleiul ca atunci când este mai lichid, iar ungerea nu se mai face eficient.

Este bine ca într-o astfel de situație să lăsați motorul să se încălzescă un pic, pentru ca uleiul să-și revină la consistența normală. Abia după aceea puteți să porniți la drum.

Oglinzile laterale

Dacă vom accesa mecanismul de punere în funcțiune a oglinzilor laterale atunci când sunt înghețate, veți vea probleme. Apa se adună în spațiul dintre oglindă și carcasă, iar prin înghețare se va lipi partea mobilă de carcasă. Atunci când vom dori să le schimbați poziția, le veți forța exact ca în cazul ștergătoarelor lipite de parbriz.

Drept urmare, nu trebuie să schimbați poziția oglinzilor laterale înainte să fie dezghețate complet. Porniți sistemul de încălzire și acționați butonul de schimbare a poziției abia după ce v-ați asigurat că s-au dezghețat complet. Altfel, motorul se va forța și se va strica sau se vor strica roțile dințate care acționează sistemul, din plastic.

Chiar dacă pare nu tocmai ușor, este mai bine să urmați aceste recomandări decât să scoateți o sumă consistentă pentru reparații, conform 4tuning.ro.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Localitatea din Ungaria în care se mută tot mai mulți români. Unii și-au cumpărat o casă întreagă la prețul unei garsoniere
Capital.ro
România e în doliu. Un celebru ministru s-a stins azi, 29 aprilie. Fiul său a anunțat tragedia
Playtech.ro
De ce unele ouă au pete negre sau maro pe gălbenușuri. Cât de sigure sunt pentru consum?
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Urmează patru zile libere pentru elevii și bugetarii din România
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Elena Udrea. Va fi eliberată? Tribunalul Prahova a făcut anunțul azi, 29 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Cât costă un kilogram de cireșe în luna mai 2025. Unde se găsesc cele mai ieftine cireșe
MediaFlux
Înalta Curte explică de ce decizia Curții de Apel Ploiești privind alegerile a fost ilegală: Judecătorul a comis abuz de putere
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster