Ce se întâmplă cu persoanele decedate în urma infecţiei cu coronavirus. Cadavrul, recunoscut de un singur membru al familiei

Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu coronavirus a fost stabilit printr-un ordin de ministru. 

RomaniaTV.net
08 apr. 2020, 09:48
Ce se întâmplă cu persoanele decedate în urma infecţiei cu coronavirus. Cadavrul, recunoscut de un singur membru al familiei

Prin urmare, în cazurilor spitalizate pentru care în perioada internării s-a confirmat diagnosticul cu infecție cu coronavirus, iar evoluția a fost urmată de deces, autopsia anatomopatologică a cadavrului pentru a confirma sau completa diagnosticul clinic de deces confirmat prin analizele de laborator nu mai este necesară și este recomandată evitarea acestei proceduri din cauza riscurilor de transmitere a bolilor infectocontagioase. Acest lucru este prevăzut în protocolul privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu coronavirus, aprobat prin ordin de ministru și publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

Citește și: BILANŢ CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. 4.761 de cazuri de COVID-19 până în 8 aprilie. La ATI sunt internaţi 162 de pacienţi

Conform protocolului, sunt permise autopsiile efectuate în scop ştiinţific conform protocolului de cercetare autorizat în cadrul fiecărei unităţi sanitare, cu respectarea măsurilor de protecţie.

„Decesul în unitatea sanitară cu paturi al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia COVID-19 şi diagnosticul de deces cu infecţie cu noul coronavirus (SARS-CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict în conformitate cu art. 185 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare (NCpp); în aceste cazuri, se va anunţa în cel mai scurt timp instituţia medico-legală competentă pentru dispunerea ridicării cadavrului şi efectuarea autopsiei medico-legale”, se arată în protocol.

Protocolul specific se aplică în mod similar şi următoarelor cazuri de deces, acestea fiind considerate decese ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, confirmate ca fiind pozitive:

  • persoanelor care sunt în izolare la domiciliu, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică;
  • persoanelor care sunt în carantină, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică
  • persoanelor internate în spital suspecte de infectare cu COVID-19, la care nu s-a efectuat testarea pentru confirmare. În această situaţie, certificatul medical constatator al decesului va putea fi completat şi eliberat de către medicul curant al pacientului din secţia de spital, dacă nu se dispune efectuarea autopsiei medico-legale.

Identificare prin brățară

În ceea ce priveşte identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV2 vor primi brăţară de identificare cu numele şi prenumele, completate lizibil şi verificate în baza documentului de identitate acolo unde există posibilitatea, dacă nu, documentul de identitate va fi obligatoriu fotocopiat, copia conformă cu originalul va fi semnată de un cadru medical şi inclusă în foaia de observaţie, se menţionează în protocol.

Aparţinătorii vor fi informaţi telefonic de către unităţile sanitare în legătură cu cazurile severe/critice şi despre survenirea decesului.

Înmormântări cu sicriul închis

Înmormântările vor avea loc cu sicriul închis, iar acesta va fi pus la dispoziție de familie sau reprezentanții administrației publice locale pentru cazurile sociale. 

În cazul membrilor familiei care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun, urmată  de dezinfecția cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecţiei mâinilor prin frecare, se mai arată în protocol.

Angajaţii serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului şi nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de îmbălsămare asupra cadavrului contaminat în urma infecţiei cu coronavirus.

Cadavrul, recunoscut de un membru al familiei

În cazul decesului se va prezenta la spital un membru al familiei pentru ridicarea decedatului în termin de 24 de ore de la confirmarea decesului pentru persoanele care locuiesc la o distanță mai mică de 100 de km de locul decesului, și de maxim 48 de ore dacă persoanele în cauză locuiesc la o distanță mai mare de 100 de km.

Nu este permisă ieşirea aparţinătorului din izolare sau carantină pentru identificarea sau ridicarea decedatului, se precizează în protocol. Echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul. Aceştia vor purta obligatoriu halat de unică folosinţă din material neţesut sau impermeabil la apă; mască facială; botoşi şi mănuşi.

SURSA: AGERPRES


loading...
Partenerii noștri