Ce se întâmplă cu profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat luni că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii.

27 feb. 2023, 20:10
Ce se întâmplă cu profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ce se întâmplă cu profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor

Ce se întâmplă cu profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor. Ministrul a subliniat că noile legi ale Educaţiei conţin proceduri clare de intervenţie în situaţii de violenţă şcolară.

Citește și Bursele de merit pentru elevi se dublează, ajung de la 250 la 450 de lei pe lună. Schimbările în educație anunțate de ministrul Deca

Ce se întâmplă cu profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor

„Legea statuează proceduri clare de semnalare şi intervenţie în situaţiile de violenţă şcolară, inclusiv bullying, în colaborare cu alte instituţii, de exemplu DGASPC sau birourile de siguranţă şcolară. Am avut şi diferite întâlniri la nivel guvernamental în acest sens. Ne dorim să întărim responsabilitatea şi capacitatea CJRAE şi a consilierilor şcolari pentru a preveni violenţa şi pentru a asigura asistenţa necesară celor implicaţi în diferite incidente violente, atât a agresorilor, cât şi a victimelor, sprijin pentru cadrele didactice prin programe de formare, ca să ştie cum să se adreseze şi cum să prevină astfel de situaţii, cursuri de educaţie parentală, va exista Strategia naţională pentru educaţie parentală şi aici Ministerul Educaţiei îşi propune din nou să colaboreze cu alte entităţi cu responsabilităţi în acest sens”, a declarat Ligia Deca, potrivit Agerpres. 

Deși profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii, aceștia își vor primi drepturile salariale.

„Având în vedere că există multe situaţii în care, până la finalizarea cercetării disciplinare, profesorul nu poate fi împiedicat acum, pe legea actuală, să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai desfăşoare de fapt activităţi didactice cu elevii, dar cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituţional, însă nu ne mai dorim ca profesorii violenţi sau care prezumăm că ar fi fost violenţi să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea şcolară”, a spus ministrul Educației.

Mai mult, Ligia Deca a transmis că există posibilitatea desfacerii contractului de muncă în cazul în care profesorul cercetat pentru violență împotriva elevilor se dovedeşte a fi vinovat.

„Există sancţiuni în lege în funcţie de gravitatea faptei”, a spus ministrul Educaţiei.

Citește și Bacalaureat – noutăți. Apare o probă complementară. Absolvenții de la UMAN vor susține probă la matematică