Ce se întâmplă cu românii ale căror acte au expirat în perioada de stare de alertă. Precizările ministrului de Interne

România iese din stare de alertă COVID-19 din această noapte. Deşi masca de protecţie nu mai este obligatoriie, autorităţile recomandă purtarea ei în spaţiile aglomerate, mai ales că în ultimele 24 de ore s-au raportat peste 5.000 de noi infectări şi peste 100 de decese. Pe lângă, ridicarea restricţiilor sanitare, renunţarea la starea de alertă vine cu măsuri administrative. De exemplu, românii ale căror acte au expirat pe durata stării de alertă au la dispoziţie 90 de zile pentru a le reînnoi.

08 mart. 2022, 15:26
Ce se întâmplă cu românii ale căror acte au expirat în perioada de stare de alertă. Precizările ministrului de Interne

România nu va mai prelungi starea de alertă pentru COVID-19. Astfel, de la miezul nopţii îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu: obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).

Totodată, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, încetează măsurile privind angrenarea poliției locale în cadrul activităților realizate de către unitățile de poliție, precum și subordonarea operațională a serviciilor voluntare pentru situații de urgență și a serviciilor de ambulanță”, a transmis MAI.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunță renunțarea la restricții! Masca de protecție în interior și exterior nu mai e obligatorie

De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

–       La frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare

–       La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir – județul Constanța.

“România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade. Mulţumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înţeles să respecte regulile de protecţie sanitară şi au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid – 19.  Mulţumesc, de asemenea, tuturor angajaţilor MAI care şi-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reuşit să depăşim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a transmis ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 8 martie. Aproape 5.500 de noi infectări şi peste 100 de morţi în ultima zi cu restricţii în România

Ce se întâmplă cu românii ale căror acte au expirat în perioada de stare de alertă

Ministerul Afacerilor Interne a amintit că pe lângă ridicarea restricţiilor, revin la normal şi anumite obligaţii pentru populaţie.

”Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile  de la încetarea stării de alertă.

În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee.

Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, a transmis MAI, într-un comunicat de presă.