Ce se întâmplă cu românii care s-au imunizat cu Astrazeneca şi vor rapelul cu alt vaccin. Anunţul făcut de Valeriu Gheorghiţă!

Valeriu Gheorghiță a venit cu lămuriri cu privire la cazurile persoanelor care au făcut prima doză cu AstraZeneca și vor ca la rapel să fie vaccinate cu un alt vaccin Covid-19.

01 apr. 2021, 21:44
Ce se întâmplă cu românii care s-au imunizat cu Astrazeneca şi vor rapelul cu alt vaccin. Anunţul făcut de Valeriu Gheorghiţă!

Ce se întâmplă cu românii care s-au imunizat cu Astrazeneca şi vor rapelul cu alt vaccin. Întrebat dacă o persoană care s-a vaccinat cu AstraZeneca la prima doză ar putea să aleagă, în platformă, pentru rapel, un alt vaccin Covid-19, președintele CNCAV a venit cu o recomandare.

Ce se întâmplă cu românii care s-au imunizat cu Astrazeneca şi vor rapelul cu alt vaccin. Anunţul făcut de Valeriu Gheorghiţă!

„În momentul de față, nu. Dar dacă vom lua o decizie la nivel național, având la bază niște argumente științifice, adică recomandările EMA, atunci cu siguranță va fi posibil acest lucru.”, a declarat președintele CNCAV.

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai spus că „sunt convins că dacă Agenția de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranță vom lua deciziile în consecință.”

Totodată, întrebat dacă „este bine să faci prima doză AstraZeneca și după să faci cu alt vaccin”, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns negativ.

„Nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză și să nu facem și cea de-a doua doză. Nu mai obținem beneficiile maximale. Nu e de dorit pentru niciunul dintre noi. Mai ales că persoana respectivă a fost vaccinată cu doză… Există o frecvență mai crescută la reacțiile adverse raportate la vaccinul de la AstraZeneca, undeva la 5-6 ori mai mult, dar sunt aceleași tipuri de reacții adverse.”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

„Trebuie să asigurăm oamenii de un singur aspect: toate instituțiile implicate în decizii vizavi de continuarea cu un anumit tip de vaccin sunt în permanentă legătură cu ce se întâmplă la nivel european.”, a atras atenția președintele CNCAV.

În ultimele 24 de ore au fost vaccinați peste 57.000 de români, majoritatea fiind imunizați cu serul produs de compania Pfizer. De asemenea, au fost raportate 178 de reacții adverse.  Un număr de 57.615 români au fost vaccinați anti-COVID în ultimele 24 de ore. Dintre aceștia, 47.006 cu Pfizer, 4.351 cu serul produs de compania Moderna și 6.258 cu vaccinul AstraZeneca. Din totalul persoanelor vaccinate în ultimele 24 de ore, 25.225 de persoane au fost vaccinate cu prima doză și 32.390 de persoane cu cea de-a doua doză.

Citeşte şi: Pot renunța persoanele vaccinate anti-Covid cu ambele doze la masca de protecție? Ce a răspuns medicul Valeriu Gheorghiță