Ce se întâmplă cu şomajul tehnic după 15 mai. Violeta Alexandru, precizări importante pentru angajatori

Violeta Alexandru a anunţat că după data de 15 mai statul va suporta o parte din salariile date de angajatorii români. Ministrul Muncii a precizat că se doreşte înlocuirea şomajului tehnic cu o măsură activă pentru a fi reluată activitatea. 

28 apr. 2020, 10:30
Ce se întâmplă cu şomajul tehnic după 15 mai. Violeta Alexandru, precizări importante pentru angajatori

„Intenţia noastră e să înlocuim şomajul tehnic cu o măsură activiă, adică suportarea de către stat a unei părţi a salariilor date de angajatori. Trebuie să facem o analiză a sectoarelor care au suferit şi cum au suferit. Intenţia noastră e să transformăm acest mecanism într-o măsură de sprijin activ. Sprijinul va fi mai consistent la început, apoi diminuat. Dorinţa e să înlocuim şomajul cu măsură activă pentru a fi reluată activitatea.

Admit că premisa de la care plecăm e că raţiunea şomajului tehnic şi continuarea cu alte măsuri e aceea a menţinerii continuităţii dintre angajat şi angajator. de aceea nu am făcut o investiţie în măsurile clasice de şomaj. Noi ne-am asumat că ne dedicăm măsura şomajului tehnic pentru că el înseamnă suspendarea temporară a contractului. Nu înseamnă că nu sunt atentă la contractele încetate. Ele sunt puţin peste 260.000. Sunt entităţi care au plătit şomajul din fondurile proprii”, a spus Violeta Alexandru la Adevărul LIVE.

Citeşte şi ŞOMAJ TEHNIC pentru bugetari. Angajaţii de la stat ar putea intra în şomaj tehnic, deşi nu au carte de muncă