Ce se întâmplă cu tranșa a II-a din PNRR. Marcel Boloș spune care ar fi cel mai rău scenariu

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune la Europa FM că România nu va pierde niciun leu din tranșa a doua a PNRR. Boloș recunoaște însă că au fost niște probleme de natură tehnică, pe cale de a fi rezolvate, și că săptămâna viitoare vom avea răspunsul de la Comisia Europeană. În cel mai rău scenariu o sumă de 140 de milioane de euro va fi suspendată, până la remedierea problemelor constatate, nicidecum pierdută, mai spune Boloș, la Europa FM.

28 apr. 2023, 13:37
Ce se întâmplă cu tranșa a II-a din PNRR. Marcel Boloș spune care ar fi cel mai rău scenariu

Comisia Europeana evaluează cea de-a doua cerere de plată prin PNRR, în valoare totală de 2,81 de miliarde de euro și trimisă de Guvernul României la Bruxelles din decembrie anul trecut, însă ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune că România nu va pierde niciun leu din tranșa a doua.

„Ce pot să vă asigur cu certitudine este că nu vom pierde din cererea de plată doi niciun euro. Vor fi cel mult amânați. Dacă aceste chestiuni de natură procedurală care nu au treabă cu fondul problemei vor fi percepute de către Comisie ca și un motiv pentru plată parțială atunci 140 de milioane de euro le vom avea suspendate, dar nu pierdute”, a spus Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Europa FM.

Citește și: Scandal uriaş, facturile emise cu întârziere nu pot fi plătite cu vouchere oferite gratuit de stat. Marcel Boloş: „Nu ne-am aşteptat la asta”

Întrebat pe care perioadă ar fi suspendați banii, Boloș a spus că ar fi un termen de 6 luni pentru „corectare”.

Citește și: Nicolae Ciucă intervine în scandalul finanțărilor din PNRR pe care România riscă să le piardă: ”Contractele pentru metroul din Cluj și 27 de spitale trebuie încheiate până în 2023”

În ceea ce privește tranșa a treia de bani prin PNRR, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai spus la Europa FM că aceasta depinde de reforma companiilor de stat.

„Această reformă care se rezumă nu numai la administrarea de patrimoniu, dar și la numirea membrilor în consiliul de administrație va conta de această dată expertiza tehnică a celor care sunt numiți în consiliile de administrație. Din felul în care acești indicatori de perfomanță sunt implementați urmează subvențiile.
Nu or să fie toate companiile statului care primesc subvenții, dar or să fie companii de stat care înregistrând perfomanță economică fie continuă investițiile în domeniul de activitate pe care îl au sau dacă nu au investiții statul încasează mai mulți bani”, a mai spus Marcel Boloș.