Scandal uriaş, facturile emise cu întârziere nu pot fi plătite cu vouchere oferite gratuit de stat. Marcel Boloş: „Nu ne-am aşteptat la asta”

Mulţi români s-au plâns că Poșta Română a refuzat plata facturii cu ajutorul cardului de energie, motivul fiind acela că era un consum din vara sau toamna anului trecut. Marcel Boloş a confirmat problema şi promite modificarea legislaţiei.

27 apr. 2023, 11:15
Scandal uriaş, facturile emise cu întârziere nu pot fi plătite cu vouchere oferite gratuit de stat. Marcel Boloş: „Nu ne-am aşteptat la asta”

Vouchere facturi 2023. Marcel Boloș anunță modificări la cardul de energie, după ce Poșta a refuzat facturi emise târziu. Emiterea și cu 6 luni întârziere a facturilor îi lasă pe clienții Hidroelectrica în imposibilitatea de a folosi voucherul de energie. Tot mai mulți oameni se plâng că Poșta Română a refuzat plata facturii cu ajutorul sprijinului de la stat. Motivul invocat: chiar dacă factura este emisă acum, consumul este din vara sau toamna anului trecut.

Acum, ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunţat că vrea să modifice legea, pentru a permite aceste plăți cu cardul de energie.

Clienții Hidroelectrica au început să primească facturile pentru luna octombrie 2022

„Emiterea facturilor de către Hidroelectrica cu întârziere pentru perioadele de consum aferente anului trecut ne-a pus și pe noi în situația în care, pentru decontarea acestor facturi cu cardul de energie, să întâmpinăm dificultăți. Dar pentru a veni în sprijinul beneficiarilor cardului, modificarea ordonanței care reglementează întreg mecanismul cardului ar putea fi aprobată în guvern poate chiar săptămâna viitoare, pentru ca datoriile de anul trecut, începând cu februarie 2022, când este eligibil acest tip de cheltuială pentru decontarea din fonduri, să-l putem plăti”, a spus Boloș.

„Facturile emise de Hidroelectrica cu datorii aferente anului trecut, începând cu februarie 2022 – sperăm să fie cât mai curând aprobată și pusă în aplicare această măsură. Avem 2,1 milioane de gospodării, deci 4 milioane de beneficiari. Fiecare decide să-și plătească curent, gaze sau consum de material lemnos pentru asigurarea căldurii și energiei. De la momentul la care se va aproba ordonața, cele 2,1 milioane de gospodării vor avea posibilitatea de a plăti facturi restante de la Hidroelectrica, chiar dacă sunt aferente anului trecut”, a adăugat el.

„Nu ne-am așteptat să avem astfel de situații. Nu am putut să cred că vom avea furnizori care emit facturi pentru o perioadă de consum aferentă anului 2022. Știam și am crezut că se întâmplă cu luna octombrie 2022, dar se pare că există perioade de consum și mai vechi. Încercăm acum ca modificarea de ordonanță să ducă spre această folosire a cardurilor pentru aceste tipuri de facturi”, a spus Boloș.

„Mai avem 2 tipuri de modificări în discuție. Diversificarea materialului lemnos – bricheți și tot ce înseamnă peleți, orice formă de material lemnos comercializată de operatorii economici va fi eligibilă pentru decontare. O altă modificare importantă va fi ca acești operatori economici care comercializează material lemnos să fie incluși în schema mecanismului, alături de furnizorii de energie, și în acest fel să avem o flexibilitate cât mai bună din perspectiva utilizării banilor”, a explicat el.

„Pentru tranșa a doua avem în vedere inclusiv creșterea plafonului de venituri la 3.000 de lei. Aceasta va fi etapa a doua de modificări pe care le avem în vedere”, a mai spus ministrul.

Vouchere facturi 2023. Peste 2 milioane de plăți, efectuate cu cardul de energie. MIPE pregătește modificări ale programului

Au fost trimise în aceeași perioadă 223.000 cereri de plată online, valoarea plăților procesate ajungând la 25,4 milioane lei. De asemenea, numărul plăților efectuate direct prin intermediul poștașilor, prin deplasarea acestora la domiciliul beneficiarilor, este de 482.200, în valoare totală de 82,9 milioane lei.

Noi vouchere pentru români. Cine sunt cei peste 200.000 de beneficiari ai celor 4.000 de lei de la stat. Ministrul Marcel Boloş: „Este o premieră pentru țara noastră”

Ministrul Marcel Boloș„Vrem să se permitem și plata datoriilor vechi”

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiarii care au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe. De asemenea, pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Vouchere facturi 2023. 15.600 familii și-au achitat facturile pentru lemne de foc prin intermediul cardurilor de energie

Din cei 2 milioane de beneficiari ai cardurilor, 15.600 și-au compensat, cu ajutorul cardurilor de energie, costul lemnelor de foc, valoarea totală a plăților ajungând la 10,5 milioane lei.

Până în prezent, au fost emise și distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili. Până în prezent au fost soliționate peste 11.000 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri.

Vouchere facturi 2023. Proiect de modificare a programului, în consultare

MIPE a finalizat un proiect de modificare a Ordonanței de urgență nr. 166/2022, principala completare vizând tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, pe lângă formele de energie compensate în acest moment, se vor putea achita butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.

Proiectul poate fi consultat aici: https://mfe.gov.ro/informatii-de-interes-public/acte-normative-in-consultare-publica/

Reamintim că peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii: https://bit.ly/413A1uz.

Platforma pusă la dispoziție de Poșta Română pentru plăți online poate fi accesată AICI, iar ghidul pentru plata online facturilor poate fi găsit AICI (https://bit.ly/3K7OcYs).

Informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.