Ce se întâmplă dacă ieşi afară cu părul ud? Răspunsurile care te vor uimi

Cu siguranţă, mama ta te-a avertizat să nu ieşi niciodată afară cu părul ud pentru că rişti ori să răceşti rău de tot, ori să faci pneumonie. Dar care este adevărul din spatele acestei avertizări?

RomaniaTV.net
09 iun. 2014, 12:04
Ce se întâmplă dacă ieşi afară cu părul ud? Răspunsurile care te vor uimi

Faci meningită dacă ieşi afară cu părul ud?

Cu siguranţă ai auzit şi tu că expunerea la frig, mai ales când părul este ud, ar provoca meningită. De fapt, cauzele sunt cu totul altele. Site-urile medicale nu menţionează nici frigul, nici părul ud, printre cauzele meningitei. Meningita este o boală infecţioasă care nu „se face”, ci „se ia”, fiind provocată de un virus, o bacterie sau o ciupercă.

Citeşte şi Transportul în comun ne îmbolnăveşte. Ce BOLI poţi contacta din tramvai sau metrou

Vei răci dacă ieşi afară cu părul ud?

Cel mai adesea oamenii răcesc din cauză că au tendinţa de a aduna viruşii în interior, iar aceştia se răspândesc mult mai rapid. S-au făcut multe experimente în care s-a investigat relaţia temperatură-boală însă nu s-a confirmat că oamenii răcesc din cauza temperaturilor scăzute. Mai mult, unii dintre oamenii de ştiinţă susţin că frigul ar stimula sistemul imunitar ceea ce ajută organismul să se protejeze mai bine împotriva răcelii şi gripei.

10 mituri despre corpul uman pe care eşti tentat să le crezi

Vei face pneumonie dacă mergi prin frig, cu capul ud?

Studiile realizate pe această temă arată că expunerea la viruși ne poate îmbolnăvi, și nu faptul că am uitat să folosim feonul. Cercetătorii au demonstrat asta chiar foarte clar. Au pus viruși gripali în nasurile a două grupuri de oameni. Un grup a fost expus frigului și umidității și s-a constatat că nu au răcit mai repede ca ceilalți, arată Rachel Vreeman, asistent profesor de pediatrie la Universitatea din Indiana.

Citeşte şi Duşmanii din perne. Ce boli poţi face atunci când dormi şi cum să le previi