Ce se întâmplă dacă oprești mașina cu aerul condiționat pornit? Consecințele negative pe care ar trebui să le cunoască fiecare șofer

Ce se întâmplă dacă oprești mașina cu aerul condiționat pornit? Odată cu venirea verii și creșterea temperaturilor, utilizarea aerului devine esențială pentru șoferi. Direcția Generală a Traficului (DGT) recomandă să fie folosit pentru a reduce temperatura din interiorul vehiculului, însă trebuie fim atenți și la alte lucruri.

20 aug. 2023, 12:58
Ce se întâmplă dacă oprești mașina cu aerul condiționat pornit? Consecințele negative pe care ar trebui să le cunoască fiecare șofer
Ce se întâmplă dacă oprești mașina cu aerul condiționat pornit?

Ce se întâmplă dacă oprești mașina cu aerul condiționat pornit? Temperaturile ridicate și expunerea la soare pot afecta negativ vehiculele, deteriorându-le prematur componentele și sistemele. Așadar, este crucial să țineți cont de următoarele recomandări pentru a proteja și a minimiza impactul căldurii extreme asupra mașinilor.

Citește și: Butonul din mașină care te ajută să reduci consumul de combustibil pe timpul verii. Poți face economii considerabile

Ce se întâmplă dacă oprești mașina cu aerul condiționat pornit?

În primul rând, parcarea la umbră ori de câte ori este posibil când ieșiți afară este o măsură cheie pentru a evita radiația solară directă. Pentru interior, utilizarea unui parasolar protejează elementele din plastic și din piele de razele nocive ale soarelui, care ar putea accelera deteriorarea acestora.

Compresorul de aer condiționat sau de climatizare necesită o cantitate considerabilă de energie pentru a funcționa. Dacă este activată la pornirea mașinii sau dacă nu este oprită înainte de a opri vehiculul, bateria poate suferi o uzură excesivă, scurtându-și semnificativ durata de viață.

Cu toate acestea, o problemă și mai gravă este acumularea de umezeală în canalele de ventilație, ceea ce poate conduce către reparații costisitoare. Condensul generat de compresor se poate acumula în aceste pasaje și poate cauza daune considerabile.

Este recomandat să opriți aerul condiționat cu câteva minute înainte de a opri mașina. Acest lucru permite refacerea corectă a bateriei, iar umezeala să se evapore în mod natural.