Ce se întâmplă dacă te uiți la filme pe Netflix mai mult de trei ore pe zi. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

Dacă și tu obișnuiești să îți petreci ore în șir privind la Netflix sau pe alte platforme de streaming, ar trebui să știi că nu este tocmai benefic organismului tău. Vezi mai jos toate detaliile.

18 feb. 2024, 14:55
Ce se întâmplă dacă te uiți la filme pe Netflix mai mult de trei ore pe zi. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

Dacă și tu obișnuiești să îți petreci ore în șir privind la Netflix și alte servicii de streaming, ar trebui să știi că nu este tocmai benefic organismului tău. Vezi mai jos toate detaliile.

Citește și Vești proaste pentru pasionații de filme. Netflix a făcut un anunț important pentru utilizatorii platformei de streaming

În cazul în care nu știai, nu e chiar benefic să stai în fața televizorului ore în șir.

Dacă și tu ești unul dintre românii care adoră să se așeze pe canapeaua din sufragerie și să se uite la filme pe diferite platforme de streaming, rămâi aici!

Un studiu publicat în Scientific Reports arată că petrecerea în mod obișnuit a peste trei ore în fața televizorului în fiecare zi ar putea duce la declin cognitiv, mai ales în zona de limbaj și memorie pe termen lung.

Cercetătorii au analizat datele provenite de la 3.662 de adulți cu vârsta de 50 de ani sau mai mult.

Participanții au înregistrat cât de mult timp petreceau la televizor zilnic, n timp ce abilitățile lor de raționament și gândire au fost, de altfel, măsurate.

Autorii studiului au examinat cifrele inițiale privind vizionarea TV din anii 2008 și 2009, apoi au analizat datele legate de cogniție, memoriei și limbaj șase ani mai târziu, respectiv în 2014 și 2015.

Aceștia au descoperit că, pe parcursul celor șase ani, persoanele care se uitau la televizor timp de 3,5 ore, în fiecare zi, au experimentat un declin mai mare în memoria lor verbală, independent de alți factori, inclusiv statutul socioeconomic, starea generală de sănătate și depresie.

„Analizele noastre au arătat că, în timp ce adulții care petrec mai puțin 3,5 în fața televizorului pe zi experimentează, în medie, o scădere a memoriei verbale de aproximativ 4 până la 5%, cei care se uită la televizor mai mult de 3,5 ore pe zi experimentează, în medie, o scădere a memoriei verbale de 8 până la 10% în aceeași perioadă”, a declarat autoarea studiului, Daisy Fancourt, cercetător de la University College London, potrivit UCL.uk.

”Un ritm mai alert, dar mai puțin concentrat”

Daisy Fancourt a declarat că acest lucru are legătură cu schimbările rapide în imagini, sunete și acțiuni pe care creierul tău le procesează în timp ce primești pasiv informații.

Astfel, nu interacționezi cu ceea ce vezi așa cum ai face când joci un joc video sau cauți ceva online.

„Studiile de laborator au arătat că privitul la televizor duce la un creier mai alert, dar mai puțin concentrat. În plus, anumite perioade când te uiți la televizor pot fi stresante, iar stresul este, de asemenea, asociat cu deteriorări ale cogniției”, a spus ea.

„Privitul la televizor timp de mai mult 3,5 ore pe zi îți fură și din timpul pe care l-ai fi putut petrece cu alte activități cognitiv benefice, cum ar fi jocurile de societate sau lectura”, a mai spus Fancourt.

Printre altele, problema și mai mare este că privitul la TV nu mai este ceva de făcut exclusiv pe televizoarele din sufragerii.

Acum, totul se poate vedea pe tablete, telefoane sau laptopuri, pe care oamenii le poartă cu ei pe tot parcursul zilei, iar aceasta este o altă  schimbare semnificativă în societate.

Te-ar putea interesa și Probleme mari pentru Netflix în România. RCS-RDS vine cu o ofertă similară cu cea a platformei de streaming, la doar 3 lei

„Având în vedere schimbările rapide în comportamentele bazate pe ecran în ultimele decenii, aceasta este o problemă cu adevărat importantă”, a mai spus cercetătoarea.