Frunza de dafin este cunoscută în bucătăria românească pentru aroma unică pe care o dă preparatelor. Însă, dincolo de rolul său în bucătărie, dafinul are și proprietăți terapeutice formidabile. Este folosit de secole în medicina tradițională pentru prepararea ceaiurilor și poate deveni rapid un aliat pentru sănătatea ta. Cheia stă în consum moderat și corect.
Potrivit CSID, ceaiul de dafin are următoarele beneficii:
Frunza de dafin conține uleiuri esențiale, precum eugenol și cineol, care stimulează secreția de sucuri gastrice. Poate reduce balonarea, crampele abdominale și senzația de greutate după masă
Este folosit adeseori după mese grele sau pentru a calma indigestia.
Citește și: Ce se întâmplă cu „recompensa” de 50 de bani din reciclare. Anunţ de ultimă oră legat de SGR
Conține compuși cu efect antiinflamator, care sunt utili pentru cei cu artrită, dureri musculare sau articulare și inflamații intestinale.
Datorită efectului ușor diuretic, ceaiul de dafin ajută la eliminarea apei și a sărurilor în exces.Acest lucru poate sprijini buna funcționare a rinichilor și poate reduce retenția de apă.
Conform unor studii, frunza de dafin poate contribui la reglarea glicemiei, la îmbunătățirea sensibilității la insulină (util în diabet de tip 2) și reducerea colesterolului rău (LDL)
Frunzele de dafin conțin polifenoli, flavonoide și compuși volatili (eugenol, linalol), care protejează celulele de stresul oxidativ și au ușoare efecte antimicrobiene.
Aroma ceaiului de dafin are un efect ușor sedativ. Poate ajuta la relaxare, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului dacă este băut seara.
După cum am menționat anterior, cheia este consumul moderat. Nu consuma în exces (maxim 1–2 căni/zi) și nu pe termen lung. Ceaiul de dafin este contraindicat în sarcină (în cantități mari) sau la persoanele cu alergii la plante aromatice. De asemenea, poate interacționa cu medicamente pentru diabet sau hipertensiune.