Ce se întâmplă în corpul uman când ni se face pielea de găină

Știați că oamenii experimentează senzaţia de „piele de găină" nu doar atunci când resimt frigul, dar şi când se confruntă cu situaţii cu mare încărcătură emoţională? Ei bine, activitățile cotidiene care le stârnesc emoții, le trezesc amintiri, îi sperie sau îi încântă, sunt factori care contribuie la apariția unui fenomen fiziologic numit reflex pilomotor.

20 mai 2016, 15:32
Ce se întâmplă în corpul uman când ni se face pielea de găină

Keratoza pilara afectează 40% dintre adulţi şi aproximativ 50-80% dintre adolescenţi şi este întâlnită mai des în cazul femeilor decât în cel al bărbaţilor, conform unui studiu la nivel internaţional. Aproximativ 30-50% dintre cei care suferă de această boală au un istoric familial pozitiv.

Se activează „alarma”. Creierul nostru simte pericolul, chiar dacă este unul închipuit, care apare atunci când urmărești un film horror și trimite un semnal către centrul de control: hipotalamusul.

Crește nivelul de adrenalină. Hipotalamusul activează sistemul nervos simpatic, care determină organismul să reacționeze: să te lupți sau să fugi. Glanda care produce adrenalina este activată, așa că începe să pompeze o cantitate uriașă de adrenalină în sânge, iar astfel ritmul inimii începe să crească rapid, potrivit elacraciun.ro.

Se activează reacția de defensivă. Creierul începe să meargă foarte repede, respirația devine sacadată, iar ritmul inimii crește, precum și viteza sângelui, iar adrenalină se răspândește în tot corpul. Astfel ajunge la stratul de piele cunoscut sub numele de dermă. Unde adrenalină și noradrenalina ajung să „lucreze” împreună.

Se contractă mușchii. Printre organele care sunt rapid activate în timpul reacțiie de defensivă se află mușchii erectori (arrectores pilorum), care sunt atașați foliculilor de păr. Adrenalină și noradrenalina controlează acești mușchi, care se contractă până când creierul le transmite mesajul că pericolul a trecut. Prin contractarea acestor mușchi părul se ridică și ni se face și „pielea de găină”.

Sunt și alte mamifere care experimentează aceeași reacție atunci când stau față în față cu pericolul: pisicile sau aricii.
Dacă, totuși, vorbim despre boala care ne forțează să reacționăm astfel stimulilor externi și care se numește keratoza pilară, atunci, trebuie să știți că este o boală incurabilă, pe care o puteți ține în frâu, totuși.

Keratoza este o boală de piele cauzată de producerea în exces a keratinei, o proteină naturală a epidermei și constă în apariția unor vezicule, mici și rugoase.

Vârsta de debut a bolii este în prima decadă de viață. Simptomele se intensifică la pubertate, însă tind a se reduce odată cu vârsta. Pe timpul iernii, pentru că pielea este mai uscată, simptomele se agravează. Cazurile extinse pot cauza desfigurare cosmetică şi stres psihologic.

Pentru a o ține în frâu, folosește produse cosmetice care nu usucă pielea, deoarece săpunurile, gelurile de duș sau cremele care usucă pielea, înrăutățesc boala.

Exfoliaza-ți pielea pentru a îndepărta excesul de keratină, însă scrubul nu trebuie să fie prea aspru. Nu face baie fierbinte. Apă fierbinte usucă pielea și duce la înrăutățirea afecțiunii. Nu sta prea mult timp sub duş deoarece ți se usucă pielea când petreci prea mult timp în apă. Cumpără un umidificator, în camera în care dormi trebuie să ai parte de umiditate corespunzătoare. De asemenea, vitamina A este un remediu esenţial în tratarea acestei condiţii inestetice. Asigură-te că vei consuma zilnic alimente care conţin un conţinut ridicat de Vitamina A – morcovi, dovleac, roşii, mago, papaya, lapte, iaurt, ouă, dar şi acizi graşi esenţiali omega 3, omega 6 şi omega 9. Aceste alimente promovează exfolierea naturală a celulelor moarte.

Citeşte şi CIUDĂŢENII ale corpului şi explicaţiile lor: Ce cauzează PIELEA DE GĂINĂ şi de ce râdem cu lacrimi?