Ce se întâmplă în creier, în momentul morţii. „Lumini albe şi rude pierdute”

Oamenii de știință au făcut noi cercetări despre activitatea din creierul oamenilor, în timp ce aceștia mor. Rezultatele sunt impresionante, creierul având activitate chiar şi dincolo de momentul morţii.

26 mai 2023, 17:32
Ce se întâmplă în creier, în momentul morţii. „Lumini albe şi rude pierdute”

Cercetătorii au găsit noi dovezi pentru a arăta ce se întâmplă cu creierul oamenilor atunci când aceștia mor. Oamenii aflaţi  pe punctul de a muri au „raportat” lumini albe și rude pierdute de mult timp.

Experții au spus că activitatea a fost înregistrată în partea creierului legată de vise, halucinații vizuale în epilepsie și stări alterate de conștiență.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu analizele medicale la stat. S-a schimbat legea, ce trebuie să ştie românii de la 1 iulie 2023

În momentul morţii, doi dintre pacienți au prezentat o creștere a frecvenței cardiace împreună cu o activitate crescută a undelor gamma. Se crede că activitatea undelor gamma este cea mai rapidă din creier și este asociată cu conștiința.

”Am măsurat 900 de secunde de activitate cerebrală în jurul momentului morții și ne-am propus în mod special să investigăm ce s-a întâmplat în cele 30 de secunde înainte și după ce inima a încetat să mai bată. Chiar înainte și după ce inima a încetat să mai funcționeze, am observat modificări într-o anumită bandă de oscilații neuronale, așa-numitele oscilații gamma, dar și în altele, cum ar fi oscilațiile delta, theta, alfa și beta”, a declarat Dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg la Universitatea din Louisville, SUA, citat de dcmedical.ro

Citeşte şi Adoptați modelul Suediei de reducere a riscurilor pentru a convinge fumătorii să renunțe, îndeamnă experții

Experţii au ajuns la o concluzie care să îi ajute şi atunci când sunt obligaţi să transmită familiilor teribila veste a decesului unei peroane dragi.

”În calitate de neurochirurg, mă confrunt uneori cu pierderi. Este indescriptibil de dificil să dai vestea morții unor membri de familie îndurerați. Ceva ce am putea învăța din această cercetare este: deși cei dragi ai noștri au ochii închiși și sunt gata să ne lase să ne odihnim, creierul lor poate reda unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-au trăit în viața lor”, a mai spus cercetătorul.