Ce se înţelege prin „încăpere cu aglomerări de persoane dintr-o clădire cu risc seismic”. EXPLICAŢIILE pompierilor

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a oferit lămuriri cu privire la ce se înţelege prin spaţii cu aglomerări de persoane, atunci când este vorba de desfăşurarea de activităţi publice în clădirile cu risc seismic. Începând din 22 noiembrie, activităţile comerciale, turistice şi de divertisment din clădirile cu risc seismic sunt interzise, însă autorităţile n-au dat prea multe informaţii exacte despre dimensiunile spaţiilor publice vizate.

12 dec. 2015, 14:52
Ce se înţelege prin „încăpere cu aglomerări de persoane dintr-o clădire cu risc seismic”. EXPLICAŢIILE pompierilor

IGSU a explicat că încăperile cu aglomerări de persoane sunt cele în care se găsesc simultan cel puţin 50 de persoane, fiecăreia revenindu-i o arie de maximum patru metri pătraţi.

„(…) vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile art. 1.2.28. din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor, indicativ P 118-99, încăperile cu aglomerări de persoane sunt acele încăperi în care se pot afla simultan cel puţin 50 de persoane, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de patru metri pătraţi„, se arată în răspunsul IGSU, potrivit avocatnet.ro.

Interdicţia de a desfăşura activităţi permanente şi/sau temporare în clădirile cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, a fost introdusă în legislaţie pe 22 noiembrie, prin Legea nr. 282/2015. Aşa cum se arată în actul normativ, vizate sunt spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, cum ar fi cele pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea. Totuşi, nu sunt oferite lămuriri suplimentare.

Proprietarii sau administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari care nu respectă noua interdicţie riscă să primească amenzi între 50.000 şi 70.000 de lei. Mai mult, autorităţile locale competente nu mai emit autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză.

357 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa I de risc seismic, 176 dintre acestea prezentând, totodată, pericol public pentru cetăţeni.