Ce se sărbătorește, de fapt, pe data de 8 martie? Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

Mulți români se întreabă dacă pe 8 martie se sărbătorește Ziua Femeii sau Ziua Mamei. În această zi, femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

08 mart. 2024, 10:35
Ce se sărbătorește, de fapt, pe data de 8 martie? Ziua Femeii sau Ziua Mamei?
Ce se sărbătorește în data de 8 martie, Ziua Mamei sau Ziua Femeii?

Ziua Femeii se sărbătorește pe 8 martie și este o zi în care femeile din lumea întreagă sunt recunoscute pentru realizările lor. În România, Ziua Mamei se sărbătorește, de fapt, în prima duminică a lunii mai, declarată sărbătoare publică începând din 2010.

Doamnele și domnișoarele așteaptă ziua de 8 martie deoarece aceasta este o sărbătoare dedicată lor. Unii spune că 8 martie este Ziua Femeii, alții spun că este Ziua Mamei, dar, oricum ar fi, este vorba despre o sărbătoare dedicată femeilor.

Citește și: Idei de cadouri pentru 8 MARTIE, Ziua Internațională a Femeii. Cadoul ideal pentru cei ce vor să le impresioneze pe doamnele și domnișoarele din viața lor

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a femeii pe 8 martie, în 1975.

În prezent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii, iar în unele dintre acestea este considerată chiar zi liberă.

Citește și: Mesaje de 8 MARTIE. Cele mai frumoase FELICITĂRI și URĂRI de Ziua Mamei

Țările în care se sărbătorește Ziua Femeii de 8 martie

Iată țările în care se sărbătorește data de 8 martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.