Ce se va întâmpla cu examenul de BAC. Noile legi ale Educației vin cu schimbări majore la programa școlară | EXCLUSIV

Joi, 2 martie 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit în exclusivitate pentru România TV, despre noile legi ale educației, parte a programului „România Educată", creat de către Klaus Iohannis.

02 mart. 2023, 20:27
Ce se va întâmpla cu examenul de BAC. Noile legi ale Educației vin cu schimbări majore la programa școlară | EXCLUSIV

În baza noilor legi ale educației, susținute de Ligia Deca și Klaus Iohannis, programele școlare vor fi schimbate. Astfel, și examenul de BAC va suferi modificări substanțiale. Mulți dintre părinți și elevi sunt îngrijorați că structura va fi modificată chiar din acest an, dar potrivit Ministerului Educației, nu se pune problema de așa ceva.

„Pentru elevii care se află acum în liceu, examenul de Bacalaureat nu se schimbă. Cei care vor intra pe filozofia noului Bacalaureat sunt cei care vor intra în clasa a IX-a pentru doi ani, ca să avem timp să modificăm și programele școlare”, a declarat Ligia Deca, la România TV.

Programa școlară va fi modificată. Vor fi introduse mai multe materii practice.

„Se va modifica programul-cadru și programele la liceu. Acolo ar fi trebuit să le schimbăm de câțiva ani. Noua formulă de BAC pe care legile o propun nu va fi aplicată până când nu vor fi în vigoare noile programe și nu vom forma profesorii pentru a le putea aplica într-un mod corect. 

De asemenea, pentru programele gimnaziu și învățământul primar ne propunem să includem mai multe elemente de achiziție a competențelor digitale și ne propunem să aducem elemente care vizează educația pentru viață – educație antreprenorială, juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră ș.a.m.d”, a mai comentat Ligia Deca.

 

Schimbări majore în Educație, prin intermediul noului pachet de legi

 

Un alt element de noutate cu care vine pachetul de legi îl reprezintă crearea unui „CV” pentru fiecare copil.

„Fiecare etapă prin care trece elevul, fiecare evaluare, fiecare achiziție nouă va fi cuprinsă într-un portofoliu educațional. Încă de la grădiniță, copiii au niște caracterizări care includ achizițiile lor, pentru ca mai apoi, în școală, să includă notele, evaluările consilierului școlar și ca element de noutate, activitățile extrașcolare din educație informală, nonformală – dacă merge la șah sau baschet. E un soi de CV, cuprinde toate experiențele de învățare ale copilului. Dar mai cuprinde ceva foarte important, care sunt zonele unde profesorii trebuie să insiste. Sistemul educațional trebuie să intervină din timp (…)”, a transmis Deca.

De asemenea, ministrul a mai vorbit și despre digitalizarea școlilor, care vor scăpa elevii de celebrul ghiozdan plin de cărți, mult prea greu pentru cei mici.

„(…) Un prim element este intervenția în dotarea școlilor, pe care noi deja o facem, prin PNRR. Dotăm săli de clasă, laboratoare, școli, cu tot mobilierul de care ele au nevoie. Vorbim inclusiv despre dulapuri, unde copiii își pot lăsa manualele. Dacă ne uităm puțin în față, la momentul în care vom avea digitalizate toate manualele împreună cu aplicații interactive, nevoia de a avea un ghiozdan foarte greu va scădea și mai tare”, a mai comentat oficialul Guvernului Nicolae Ciucă.

  • Proiectul se află în dezbatere publică din vara lui 2022. Legile Educației vor fi dezbătute în Parlament, în cursul acestui an.