Ministrul Educației, Ligia Deca, amenințat de profesori cu greva generală. Cum se apără oficialul Guvernului | EXCLUSIV

Joi, 2 martie 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit în exclusivitate pentru România TV, despre noile legi ale educației, parte a programului „România Educată", creat de către Klaus Iohannis.

02 mart. 2023, 20:10
Ministrul Educației, Ligia Deca, amenințat de profesori cu greva generală. Cum se apără oficialul Guvernului | EXCLUSIV

Ligia Deca susține că nu se va ajunge la greva generală, pentru că Guvernul va prezenta cadrelor didactice foarte curând noile majorări salariale.

„Înțeleg foarte bine problemele pe care le expun și noi, Ministerul Educației, facem toate eforturile pentru ca în coaliție să se înțeleagă aceste nevoi ale cadrelor didactice. De altfel, de la finalul anului trecut, când a avut loc o întâlnire între premier și federațiile sindicale ale cadrelor didactice am agreat că vom lucra în grupuri de lucru comune, între experții de la Ministerul Educației și cei din sindicate, pentru a avea niște grile mult mai atractive pentru noua lege a salarizării (…)

Știu că au fost o serie de măriri anul trecut, poate nu suficiente pentru anumite categorii (…) este un subiect care ține de impactul bugetar, se ia la nivel guvernamental. Noi ne întâlnim cel puțin săptămânal cu sindicatele, pentru a lua cele mai bune soluții pentru cei din învățământ. 

Domnul ministru al Muncii lucrează intens la noua lege a salarizării, discută deja cu toate sectoarele. Există nevoie de un pic de timp (…) Trebuie să avem salarii decente pentru toți angajații din învățământ. Eu cred că se vor găsi soluții pentru a nu ajunge la o grevă generală. Nu sunt ignorate doleanțele cadrelor didactice”, a declarat Ligia Deca, la România TV.

 

O nouă promisiune de la Ministerul Educației: cresc salariile

 

De asemenea, dacă legile educației vor primi „undă verde” de la Parlament, salariile în educație vor fi majorate puternic, cel puțin în cazul debutanților.

„Un al doilea element esențial este calitatea cadrelor didactice și susținerea lor. Aici avem în primul rând o creștere salarială în raport cu rolul dascălilor în societate. Practic, toată grila din educație va pleca de la nivelul salariul mediu pe economie. De asemenea, fiecare nou dascăl va trece printr-un masterat didactic, din care 80% este practică – în clasă, cu un mentor, un profesor cu experiență (…)”, a mai dezvăluit Ligia Deca, la România TV.

Zilele trecute, mii de cadre didactice din toată țara au ieșit în stradă la proteste. Profesorii au acuzat Guvernul de minciună, pentru că nu respectă legea salarizării. De asemenea, dascălii au amenințat cu greva generală.

  • Proiectul se află în dezbatere publică din vara lui 2022. Legile Educației vor fi dezbătute în Parlament, în cursul acestui an.