Ce se va întâmpla cu șoferii prinși cu droguri la volan. Marcel Ciolacu anunță care vor fi noile regului: „Voi propune trei ani”

Anunțul lui Marcel Ciolacu. Cum se va modifica legislația. Reprezentanții PSD au prezentat sugestii pentru a sporii rigorile sancțiunilor impuse șoferilor care se află în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor la volan.

03 sept. 2023, 10:20
Ce se va întâmpla cu șoferii prinși cu droguri la volan. Marcel Ciolacu anunță care vor fi noile regului: „Voi propune trei ani”
Ce se va întâmpla cu șoferii prinși cu droguri la volan. Marcel Ciolacu anunță care vor fi noile regului: „Voi propune trei ani”

Reprezentanții PSD au prezentat propuneri pentru a intensifica sancțiunile aplicate șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor. Printre sugestiile lor se află revocarea permisului de conducere pentru o perioadă de cel puțin zece ani sau chiar confiscarea vehiculului condus de către un șofer aflat sub influența drogurilor sau alcoolului. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat aceste propuneri sâmbătă și planifică să le prezinte ca modificări legislative în primele două săptămâni ale sesiunii parlamentare curente.

Citește și: Ce spune Marcel Ciolacu despre o posibilă alianță PSD-AUR. Ce se întâmplă cu acordul semnat cu PNL

Marcel Ciolacu, în calitate de premier al României, anunță că Guvernul va propune modificări legislative în primele două săptămâni ale sesiunii parlamentare curente, cu scopul de a preveni și combate traficul și consumul de droguri. Aceste propuneri au fost prezentate în cadrul unei ședințe a PSD de către fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, conform precizărilor lui Ciolacu.

„Vor fi măsuri şi pentru cei care vor conduce sub influenţa alcoolului şi sub influenţa drogurilor, măsuri drastice şi propuneri venite de la colegi ca timp de cel puţin 10 ani să nu mai ai dreptul să deţii un permis de conducere când vei depistat de către Poliţie într-o  astfel de situaţie şi chiar confiscarea autovehiculului pe care îl foloseşti în momentul infracţiunii”, a anunţat Marcel Ciolacu.

La începutul săptămânii curente, în timpul prezentării raportului despre accidentul de la 2 Mai, în care a fost implicat un șofer sub influența drogurilor, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a anunțat planurile de a extinde perioadele pentru reobținerea permisului de conducere în cazul în care acesta a fost revocat din cauza consumului de alcool sau droguri.

”Voi propune trei ani”, a spus el.

Predoiu a adăugat că intenționează să propună instituirea unei măsuri obligatorii de confiscare a vehiculelor în care se găsesc droguri sau ale căror șoferi au fost testați pozitiv pentru consumul de droguri.

În continuare, Marcel Ciolacu a subliniat că măsurile anunțate de ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Cătălin Predoiu, reprezintă un pas în direcția corectă, dar a menționat că acestea nu sunt suficiente. El a evidențiat necesitatea unui efort amplu pentru dezorganizarea rețelelor de trafic de droguri.

Un alt aspect pus în discuție de Marcel Ciolacu a făcut referire la desfințarea păcănelelor dint toate orașele României. Sâmbătă, după ședința PSD, Premierul Marcel Ciolacu a prezentat o nouă inițiativă care urmărește să scoată din toate localitățile din țară mașinile de jocuri de noroc cunoscute sub numele de „păcănele”.

„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a spus Ciolacu.

Conform unor date recente înregistrate în România, cel puțin 15% din populația adultă participă la diverse forme de jocuri de noroc, iar prevalența dependenței de astfel de jocuri în rândul persoanelor de peste 18 ani se situează la aproximativ 0,6%, adică în jur de 98.000 de indivizi.

Citește și: România își ia adio de la păcănele! Anunțul de ultimă oră făcut de Marcel Ciolacu: „Eliminate din toate orașele”