Ce şi cât trebuie să mănânce zilnic un copil de 1-3 ani

Ce si cat trebuie sa manance zilnic un copil de 1-3 ani sunt subiecte care ii preocupa adesea pe parinti. Dr. Sabina Bica de la Clinica de Nutritie KiloStop si bloggerita in timpul liber pe www.smartmama.ro ofera mai multe detalii pentru Superbebe.

01 dec. 2018, 08:39
Ce şi cât trebuie să mănânce zilnic un copil de 1-3 ani

Cand copiii ajung la varsta de un an, multe mamici au tendinta de a-si schimba asteptarile in privinta dietei celor mici. In primul rand, suntem tentate sa presupunem ca ei vor manca mai mult decat atunci cand erau bebelusi, ceea ce ne poate crea un sentiment de implinire care… se intampla totusi sa nu fie confirmat de realitate. Nu va panicati, pentru ca acest lucru este cat se poate de firesc!

Dr. Sabina Bica

Acum copiii intra intr-o asa-zisa „etapa mofturoasa”: devin mai constienti de mancare, testeaza mai multe preparate si incep sa devina selectivi in privinta preferintelor alimentare. In fond, asa incepem sa ne formam gusturile. Pe de alta parte, ritmul de crestere al copilului incetineste dupa varsta de un an, deci organismul nu mai are nevoie de un aport atat de mare de energie, raportat la kilogramele actuale.

Regula „Sanatos = Bun”

Va sfatuiesc sa va relaxati, acceptand ca daca ii oferiti celui mic alimente sanatoase, potrivite pentru varsta lui, nu este necesar sa ii numarati, eventual cu ingrijorarea de care stiu din proprie experienta ca este capabila o proaspata mamica, fiecare inghititura de mancare. Un copil sanatos va simti intotdeauna singur cat are nevoie sa manance, fara interventii speciale.

Ceea ce tine insa de voi este sa ii puneti la dispozitie alimente de cea mai buna calitate si cat mai variate.

Aici bifati doua avantaje din start: copilul primeste macro si micronutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios si isi formeaza totodata preferinte alimentare sanatoase, care ii vor influenta in mod hotarator stilul de viata.

As vrea sa fac o mentiune speciala in privinta gustarilor dulci sau sarate de tipul biscuitilor, ciocolatei, floricelelor de porumb, pufuletilor. Toate acestea sunt acceptabile numai ocazional. Sub nicio forma, nu le transformati in obiceiuri zilnice sau in recompense pentru comportamentele dorite: „Ce copil bun esti ca ai mancat tot!”, „Daca mananci mancare, iti dau si desert!” etc.

Citeste si: Cum ar trebui sa arate un meniu echilibrat la gradinita?

Regula „5-5-3-2 in fiecare zi”

Pentru un plus de siguranta, va recomand ghidul elaborat de British Nutrition Foundation (www.nutrition.org.uk), care va poate ajuta sa ii oferiti celui mic portiile potrivite pentru el. In fiecare zi, copilul trebuie sa manance:

5 portii de fainoase
5 portii de legume si fructe
3 portii de lactate
2 portii de proteine (se transforma in 3 pentru copiii vegetarieni)
Bineinteles, unii copii sunt mai mancaciosi decat altii, mai activi sau trec prin perioade de crestere intensa, de aceea nu se impune sa le limitam portiile atata vreme cat in farfurie se regasesc alimente sanatoase.

Exemple de portii pentru copiii de 1-3 ani

Continuarea articolului pe superbebe.ro.