Ce şi câtă mâncare importăm din Olanda. Ghid de shopping pentru preşedinte

Recent, preşedintele Traian Băsescu a fost surprins la binecunoscutele sesiuni de cumpărături din supermarket, la ceas de seară, de unde a declarat că a evitat legumele olandeze. Probabil că a făcut un adevărat slalom cu căruţul de cumpărături printre galantare pentru că multe dintre legumele şi fructele prezente în supermarket-urile româneşti provin din această ţară.

13 dec. 2011, 15:05
Ce şi câtă mâncare importăm din Olanda. Ghid de shopping pentru preşedinte

Chiar dacă Olanda este recunoscută ca cea mai mare exportatoare de flori, din această ţară România importă an de an începând de cele mai banale fructe şi legme până la curmale, portocale şi chiar nuci de cocos. Cel mai mult, România importă din ţara lalelelor nuci de cocos, curmale, ceapă şi morcovi, Olanda figurând pe primul loc, în top cinci ţări importatoare, în cea ce priveşte importurile de legume şi fructe, pe aceste sortimente. La foarte multe legume şi fructe figurează în top cinci importatori.

Probabil şi din cauza crizei financiare, respectiv a puterii mici de cumpărare a românilor, poate şi din cauza dispariţiei anumitor contracte încheiate între români şi alte ţări unde mergeau legumele şi fructele importate, cantităţile precum şi valoarea importurilor olandeze au scăzut în acest an. Cantitatea importurilor de legume şi fructe din Olanda a scăzut în acest an cu aproximativ 15%, comparat cu anul trecut. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, valoarea totală a importurilor de anul acesta a scăzut faţă de anul trecut cu aproape 400 de milioane de euro, coborând până la 1,287 de miliarde de euro. Cantitatea importurilor a scăzut până la 317425 de mii de tone în acest an, în timp ce anul trecut întreaga cantitate de legume şi fructe din ţara morilor de vânt a fost de 470074 de mii de tone.

Cei mai mulţi cartofi, după cei din Olanda sunt importaţi din Germania şi Franţa. Când vine vorba de tomate, primul importator este Turcia, urmat de Iordania şi Spania. După morcovii olandezi, cei mai bine vânduţi sunt cei din Turcia şi Ungaria, aceste ţări figurând pe locurile doi şi trei.

La nuci de cocos, după ţara lalelelor, în cea ce priveşte importurile, se situează Vietnamul şi Ungaria. Când vine vorba de ceapă, românii par să prefere, după ceapa olandeză, ceapa din Austria şi Egipt. În afară de curmalele aduse din Olanda, această ţară figurând cu cea mai mare cantitate de fructe importată de România, pe locul doi şi trei în topul importurilor figurează adevăraţii producători de curmale Turcia şi Republica Islamică Iran.