Ce speranţe mai există pentru Grecia

La Atena mai nimeni nu se miră că negocierile privind ştergerea datoriilor statului elen durează atâta vreme. Cu toate acestea, observatorii politici estimează că se va ajunge la un compromis până la mijlocul lunii februarie. Îngrijorare provoacă însă propunerile unor economişti vizând excluderea Greciei din zona euro.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 16:16
Ce speranţe mai există pentru Grecia

Thanassis Mavridis, expert economic elen, consideră că o părăsire a spaţiului euro de către Atena ar fi o mare greşeală, că nu ar fi nici în interesul Greciei, dar nici în cel al creditorilor internaţionali. Altfel, spune el, principalele forţe politice europene ar fi obţinut deja acest lucru. Mavridis e încrezător că „pacientul elen” va reuşi, desigur cu ajutorul parteneirlor europeni, să depăşească actuala criză. Dar, adugă el, Grecia are nevoie de parteneri şi nu de „judecători”, scrie Deutsche Welle.

 

Mulţi greci gândesc acelaşi lucru. Dat fiind că de cam doi ani de zile în Grecia nu se mai mişcă nimic fără asentimentul experţilor occidentali, atrag atenţia comentatorii de presă eleni, e justificată întrebarea dacă Troica a luat deciziile corecte. Mavridis e convins că cei care vor cu adevărat să ajute Grecia nu pot să-i pedepsească pe toţi cetăţenii ţării, în mod pauşal, pledând pentru noi şi noi taxe şi impozite. În schimb, aceştia ar tebui să-i forţeze pe responsabilii politici de la Atena să adopte reformele necesare şi să pună capăt sistemului clientelar. Un exemplu: cu doar câteva zile în urmă, a fost descoperit la Salonic un grup de speculanţi cu legături evidente cu clasa politică. Dacă nu este eradicată corupţia, orice alte măsuri sunt inutile, avertizează Thanassis Mavridis, adăugând că responsabilii europeni ar trebui să exercite presiuni sporite pentru ca, de exemplu, să fie demişi acei funcţionari publici, în număr de cîteva sute de mii, care au obţinut acest statut în anul 2006 pe căi ilegale.

 

Neîncrederea grecilor în clasa politică a crescut considerabil, după cum relevă cele mai recente sondaje de opinie. Partidele populare nu se mai bucură decât de o susţinere de sub 30 la sută din partea populaţiei, în timp ce formaţiunile de stânga câştigă tot mai mult teren. La Atena a fost fondat recent şi un Partid al Piraţilor, după model german, care speră să recruteze adepţi din rândul celor nemulţumiţi.

 

Cu toate acestea, luptele pentru putere de la Atena continuă cu efecte şi asupra activităţii guvernului de tranziţie. Marţi, de pildă, premierul Loukas Papademos a suferit o puternică înfrângere în parlament. Legislativul a respins o lege de urgenţă pe tema liberalizării orarului de funcţioanre a farmaciilor. Aceasta pentru că deputaţi din rândul socialiştilor, aflaţi la guvernare, au votat negativ sau s-au abţinut de la vot.

 

Giorgos Doukidis, profesor la catedra de Informatică Economică din cadrul Universităţii din Atena, atrage atenţia la rândul său că Grecia are mare nevoie de măsuri menite a spori competitivitatea economiei elene. Mai important decât avantajul mâinii de lucru ieftine, apreciază Doukidis, ar fi pentru economia greacă să-şi mărească productivitatea şi să facă faţă concurenţei pe piaţa internaţională. Pentru aceasta, trebuie create condiţiile cadru, aşa încât oamenii să-şi poată dezvolta potenţialul existent, infirmînd afirmaţiile unor nord-europeni, potrivit cărora grecii ar fi un popor leneş. Ar trebui redusă birocraţia, combătută corupţia şi adoptate măsuri de modernizare.