Ce spun 100 de oameni de ştiinţă despre politicile de reducere a riscurilor consumului de tutun

O soluție de reducere a efectelor nocive legate de fumat o reprezintă produsele fără fum. Cei 100 de specialiști solicită statelor implicate în Convenția-Cadru Privind Controlul Tutunului să ia în considerare 7 puncte cheie referitoare la reducerea riscurilor.

21 oct. 2021, 19:14
Ce spun 100 de oameni de ştiinţă despre politicile de reducere a riscurilor consumului de tutun

100 de specialiști internaționali în știința tutunului și a nicotinei și în politicile în domeniu au semnat o scrisoare prin care solicită celor 182 de țări parte din  Convenția-Cadru Privind Controlul Tutunului (Framework Convention on Tobacco Control – FCTC) să adopte o poziție pozitivă și pro-activă în politicile privind reducerea riscurilor asociate consumului de tutun. Scrisoarea respinge și contestă efortul eronat și nesusținut de dovezi științifice al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de reglementare excesivă și taxare disproporționată a țigărilor electronice, a produselor care încălzesc tutunul fără să îl ardă și a produselor noi de nicotină orală.

Țigările sunt responsabile de marea majoritatea a deceselor cauzate de utilizarea tutunului la nivel global. În ultimul deceniu, datorită inovației din domeniul produselor din tutun și nicotină, au apărut numeroase produse care conțin nicotină, dar care nu presupun arderea tutunului și inhalarea fumului rezultat. Aceste produse fără fum includ produse de vapat, produse noi precum pliculețele cu nicotină pentru uz oral, produsele din tutun încălzit și snus-ul. Există dovezi că produsele fără fum sunt mult mai puțin dăunătoare decât țigările și că pot contribui la eliminarea fumatului atât la nivel individual, cât și la nivelul populației în general.

Cel mai vehement militant anti-tutun din Marea Britanie acuză OMS: amenință milioane de vieți prin opoziția la produsele fără fum
Cei 100 de specialiști solicită statelor implicate în Convenția-Cadru Privind Controlul Tutunului să ia în considerare 7 puncte cheie referitoare la reducerea riscurilor asociate consumului de tutun.

1.     Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun prezintă oportunități semnificative pentru sănătatea publică
2.     Țigările electronice sunt un factor de renunțare la fumat
3.     Reducerea riscurilor asociate fumatului poate contribui la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
4.     Evaluările autorităților importante de reglementare și experiența susțin produsele din tutun încălzit
5.     Factorii de decizie politică trebuie să recunoască consecințele nedorite ale propunerilor de politici
6.     Plasarea în context adecvat a utilizării dispozitivelor electronice care eliberează nicotină de către adolescenți
7.     Există sprijin pentru reducerea riscurilor în măsurile de control al tutunului în scopuri de sănătate publică

În același timp, semnatarii scrisorii fac o serie de recomandări părților din FCTC și îndeamnă autoritățile să adopte o abordare mai interogativă și asertivă la adresa demersurilor OMS de advocacy cu privire la alternativele fără fum și să întreprindă următoarele acțiuni:

o   Să integreze reducerea riscurilor asociate consumului de tutun în strategia globală de îndeplinire a Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru sănătate, în special ODD 3.4 privind bolile netransmisibile.
o   Să insiste ca orice analiză a OMS să facă o evaluare adecvată a beneficiilor pentru fumători sau potențiali fumători, inclusiv adolescenți, precum și a riscurilor pentru utilizatorii și neutilizatorii acestor produse. Să solicite ca orice propuneri de politică, inclusiv interdicții, să reflecte riscurile date de consecințele nedorite, inclusiv creșterile potențiale ale fumatului și a altor răspunsuri adverse.
o   Să aplice adecvat articolul 5.3 din FCTC pentru a aborda practicile cu adevărat neadecvate ale industriei tutunului și să nu creeze o barieră contraproductivă pentru produsele cu risc redus care prezintă beneficii pentru sănătate publică sau să împiedice evaluarea critică a datelor industriei strict pe baza meritelor științifice.
o   Să facă negocierile din cadrul FCTC mai deschise pentru părțile interesate, inclusiv pentru consumatori, experți în sănătate publică și unele întreprinderi cu cunoștințe specializate semnificative pe care nu le deține comunitatea tradițională de control al tutunului.
·        Să inițieze o evaluare independentă a abordării OMS și FCTC a politicii privind tutunul, în mod similar cu cea făcută de Grupul Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie (IPPPR) care a evaluat răspunsul la COVID-19.

Tinerii europeni beau mai puţin dar fumează mai mult. Canabisul este preferat în locul tutunului obişnuit

Semnatarii scrisorii consideră că a venit momentul ca politicile globale privind fumatul să valorifice potențialul deplin al reducerii riscurilor asociate fumatului. Este timpul ca în cadrul comunităților științifice din domeniul sănătății publice, decidenților politici și practicienilor să existe o aliniere în jurul scopului comun de a reduce rata globală a bolilor și mortalității premature asociate cu fumatul cât mai repede și mai amplu posibil.