Cel mai vehement militant anti-tutun din Marea Britanie acuză OMS: amenință milioane de vieți prin opoziția la produsele fără fum

Parlamentul a solicitat guvernului britanic să-și folosească libertățile obținute după Brexit pentru a avea o „mare voce independentă” la summit-ul COP9 al Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind tutunul, pentru a promova utilizarea mai mare a produselor fără fum ca alternativă. În aceași timp, Clive Bates, fostul director al grupului anti-fumat ASH, le-a declarat jurnaliștilor, cu ocazia Global Tobacco & Nicotine Forum, defășurat zilele trecute, că Marea Britanie trebuie să facă presiuni la nivel internațional pentru o schimbare de politică pentru a salva milioane de vieți.

01 oct. 2021, 16:28
Cel mai vehement militant anti-tutun din Marea Britanie acuză OMS: amenință milioane de vieți prin opoziția la produsele fără fum

Militantul Bates a calificat OMS drept „neglijentă și incompetentă” și a susținut că organismul global de sănătate „ignoră știința”.

„Milioane de vieți sunt în joc. Aceasta nu este hiperbolă. Dacă te opui unei tehnologii care poate salva vieți, atunci, în esență, te faci vinovat de a le nega oamenilor dreptul la acea tehnologie salvatoare, iar rezultatul nu poate fi decât o creștere a cazurilor și deceselor. ”

Clive Bates a subliniat că OMS are ca obiectiv reducerea cu o treime a deceselor cauzate de bolile netransmisibile, dar cu o astfel de atitudine organizația este departe de țintă, pentru că, în problema fumatului „arderea tutunului a fost întotdeauna cea mai are problemă”.

„Combustia eliberează mii de agenți nocivi cancerigeni, iritanți ai sistemului respirator, agenți cardiotoxici și așa mai departe. Aceștia, nu nicotina, sunt responsabili pentru numărul de decese și boli, care se ridică acum la opt milioane de oameni în întreaga lume pe an, potrivit OMS. În termeni de scală, aceste cifre sunt comparabile cu amploarea mortalității prin Covid în 2019. Produsele fără fum au potențialul de a reduce aceste opt milioane de morți și de a elimina mare parte din boli și din riscuri, dacă nu chiar pe toate.”

Noile dispozitive alternative și tehnologia din spatele lor înseamnă că nicotina poate fi livrată acum prin încălzirea tutunului și inhalarea aerosolului astfel format, eliminând arderea tutunului și inhalarea fumului de țigară care este extrem de nociv.

Un alt participant la Global Tobacco & Nicotine Forum, Lord Ridley, care prezidează grupul parlamentar pentru vaping în Parlamentul Marii Britanii, a spus că „urăște țigările” și produsele din tutun, dar a avertizat că marile organisme internaționale încearcă blocarea produselor fără fum. „Dacă ceva salvează vieți așa cum o face centură de siguranță a mașinii și cineva încearcă să interzică acel ceva, este ridicol și lipsit de sens, pentru că între produsee fără fum și o centură de siguranță nu văd diferențe”, a declarat oficialul britanic.