Ce spun primarii despre care premierul Tudose afirmă că „nu sunt nemulţumiţi” de modificările Codului Fiscal

Primarii municipiilor continuă să fie neîncrezători în modificarea Codului Fiscal, cu toate asigurările date de guvern că bugetele locale nu vor fi afectate. În vreme ce premierul Mihai Tudose se chinuie să-i convingă pe primari că va compensa pierderea la bugetul local prin realocări de taxe, edilii îşi păstrează scepticismul şi spun că vor aştepta câteva luni pentru a vedea efectele ordonanţei.

08 nov. 2017, 08:54
Ce spun primarii despre care premierul Tudose afirmă că „nu sunt nemulţumiţi” de modificările Codului Fiscal

Premierul Mihai Tudose a fost foarte laconic după întâlnirea de marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor. Întrebat dacă primarii sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale anunţate, prim-ministrul a negat: „Nu au fost nemulţumiţi, Dumnezeule”.

La rândul său, Liviu Dragnea, prezent şi el la întâlnire, a negat că premierul ar fi nemulţumit de modificarea Codului Fiscal prin ordonanţă de urgenţă. Întrebat dacă, la întâlnirea de luni a liderilor PSD cu premierul şi ministrul Finanţelor, Mihai Tudose s-a opus adoptării măsurilor fiscale anunţate, Dragnea a răspuns: „Nu”.

Spre seară, guvernul a venit cu un comunicat de presă în care a explicat pe larg modul în care va compensa pierderile de la bugetele locale, astfel încât primăriile să nu fie afectate.

„Guvernul a propus primarilor creșterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este acum, la 43%, în contextul în care Guvernul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, vor fi acordate compensații de la bugetul de stat, în situațiile în care, și după această majorare a cotei, bugetele autorităților locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menținerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puțin la nivelul anului 2017”, a informat guvernul în comunicat.

Citeşte şi: „Revoluţia fiscală”, în şedinţa de astăzi a Guvernului. Modificările Codului fiscal, contestate în stradă. Şedinţa a fost devansată

Cu toate promisiunile de la Guvern, primarii au rămas sceptici.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, spune că oraşele care au adoptat bugete orintate spre investiţii vor pierde cel mai mult, în detrimentul oraşelor care vor primi bani pentru a putea face faţă cheltuielilor curente.

„În acelaşi timp, există o dorinţă de echilibrare a dezvoltării, iar municipiile pe care se dezvoltă vor pierde din venituri pentru ca acestea să meargă, prin compensare spre localităţi care nu au această dezvoltare. E foarte greu pentru cei care muncesc, sunt harnici, se dezvoltă, să se trezească că nu mai au bani. Mi-e greu să mă duc la Arad să le spun – ştiţi, trebuie să tăiem din proiecte, ne-am dezvoltat prea repede, am gândit proiecte prea repede, trebuie să dăm mai departe bani”, a spus primarul Aradului, potrivit Mediafax. 

Gheorghe Falcă estimează că Aradul va pierde circa 8 milioane de euro prin modficarea Codului Fiscal.

Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a arătat că e nevoie de timp pentru a vedea care sunt efectele schimbărilor stabilite de guvern.

„A fost propunerea dânşilor, cu care noi nu putem decât să fim de acord, ca la începutul anului viitor să vedem, iar în măsura în care lucrurile vor suferi schimbări faţă de previzionat, să încercăm să găsim soluţii. În evaluarea dânşilor, vor creşte veniturile la buget, pentru că se va face o colectare mai bună. Până nu o vom avea, nu vom şti”, a spus Robert Negoiţă.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, nu a mai spus nimic după întâlnirea de la guvern, însă înainte de aceasta făcea parte din corul celor criticau schimbarea Codului Fiscal, pentru că Bucureştiul va pierde mulţi bani.

„Am transmis şi în cadrul şedinţei AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile”, declara Gabriela Firea în urmă cu câteva zile.

O analiză Ziarul Financiar estimează pierderi de un miliard de lei la bugetul Capitalei ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Alţi edili au fost chiar mai supăraţi pe guvern.

„Dacă avem un coş şi se reduc nişte sume, atunci la rândul nostru trebuie să reducem şi noi sumele pentru alte proiecte. Şi un copil de clasa a II-a la aritmetică ştie că, dacă din cinci ouă iei două rămân, doar trei. Ar trebuie revizuit Codul Fiscal, sigur se găsesc soluţii. Trebuie şi o legislaţie punitivă pentru firmele care nu îşi achită contribuţiile către stat”, a declarat primarul comunei Apahida, de lângă Cluj-Napoca, social-democratul Grigore Fati, care susţine că modificările la Codul Fiscal afectează toate primăriile, fie ele mari sau mici.

Nu este singurul pesedist nemulţumit. Primarul municipiului Dej, Costan Morar, a declarat pentru Mediafax că edilii au cerut premierului o reanalizare a situaţiei legată de cotele pe care trebuie să le redistribuie spre Guvern din impozitul pe venit.

„Am cerut o revizuire, pentru că trebuie această scădere a veniturilor trebuie compensată de undeva. Pentru noi, pentru Dej, ar fi un mare dezavantaj prevederile din modificările Codului Fiscal, pentru că, din bugetul propriu, 55% reprezintă aceste cote, iar dacă vor fi afectate, cu siguranţă va fi în detrimentul comunităţii”, a spus Morar.

Potrivit acestuia, municipiul Dej are angajaţi mulţi, atât la nivel de personal bugetar, în condiţiile în care în zonă este o mare unitate militară, dar şi angajaţi din mediul privat, în special din parcul industrial care se dezvoltă la intrarea în localitate.

Şi primarul Iaşiului, Mihai Chirica, fost vicepreşedinte PSD, socoteşte că în urma micşorării impozitului pe profit de la 16 la 10 la sută pierderea la buget ar fi de 86,5 milioane de lei, iar investiţiile vor ajunge la zero.

„Cred că se încadrează şi în procesul comuniştilor din România intenţia guvernului de a micşora impozitul pe venit de la 16 la 10 la sută, pentru noi, municipiul Iaşi, ar însemna o pierdere de 86,5 milioane de lei. Circa 20 milioane de euro faţă de veniturile din 2017. Procentual, această pierdere este de 21%. Cotele de impozit pe venit reprezintă 60 % din veniturile proprii ale municipiului Iaşi în momentul de faţă. Această lovitură ne aruncă lista de investiţii spre zero”, a declarat primarul Mihai Chirica.