Ce spun scalpul şi părul despre sănătatea ta

Deseori corpul nostru încearcă să ne transmită mesaje privind starea de sănătate, iar părul şi scalpul pot transmite semnale importante.

RomaniaTV.net
26 mai 2013, 20:25
Ce spun scalpul şi părul despre sănătatea ta

Unele probleme medicale precum şi unele tratamente îţi afectează corpul precum şi părul, astfel că trebui să fii foarte atent la „comportamentul” podoabei tale capilare şi al scalpului.

Acestea pot transmite semnale importante, însă nu este exclus ca unele dintre ele să însemne pur şi simplu că trebuie să te îngrijeşti mai bine.

Iată câteva mituri despre semnalele pe care le transmite părul şi cât sunt ele de adevărate sau nu.

Mătreaţa nu reprezintă un pericol pentru tine

Un lucru este sigur: mătreaţa nu este contagioasă. Întrebarea la care nici doctorii nu au un răspuns clar este „De unde provine aceasta?”. Una dintre teorii susţine că mătreaţa poate apărea ca urmare a unei înmulţiri excesive a fungusului. Alţi factori de risc sunt scalpul uleios, stresul, obezitatea, răceala, vremea umedă etc. Deşi este o problem jenantă şi deranjantă, mătreaţa nu este periculoasă. Cea mai uşoară modalitate de a scăpa de mătreaţa este utilizarea zilnică unui şampon anti-mătreaţă.

CITEŞTE ŞI: Căderea părului: Greşeli care te lasă fără păr

Care este semificaţia mătreţii galbene?

În cazul în care mătreaţa este grasă şi are o culoare galbenă, poţi avea dermatită seboreică. Este o afecţiune cutanată inflamatorie, în zonele în care glandele sebacee sunt numeroase şi foarte active, cum ar fi scalpul şi faţa. Dermatita seboreică este tratată cu ajutorul şampoanelor anti-mătreaţă. Cazurile mai complicate au nevoie de tratament specializat.

Ce se întâmplă dacă pierzi păr?

Chiar dacă nu există măsurători exacte, unii experţi consideră că oamenii pierd în fiecare zi până la 100 de fire de păr. Acesta nu este un semnal de alarmă şi nici nu înseamă că acesta este drumul fără întoarcere pentru chelire. Aproximativ 90% dintre foliculii de păr produc păr într-o anumită perioadă de timp. Restul de 10% se înnoieşte la aproximativ 2-3 luni, iar ciclul se repetă la nesfârşit.

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro