Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Unghiile sănătoase ar trebui să fie semistransparente, roz deschis şi intacte cu o semilună albă deasupra cuticulelor. Este adevărat că uneori unghiile pot fi brăzdate de linii albe, sau pete albe numite leuconichie (nu trebuie să te îngrijoreze) sau pot fi infectate cu bacterii, viruşi sau fungii (toate acestea trebuiesc tratate). Însă uneori starea unghiilor te poate atenţiona că eşti bolnav.

16 mai 2013, 20:03
Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Iată după ce ar trebuie să te uiţi şi ce semnifică fiecare schimbare. Decodarea schimbării culorii unghiilor:

1. Sindromul unghiilor albe

Întreaga unghie este albă. Această schimbare a sănătăţii unghiei poate indica probleme cu inima, afecţiuni renale, ciroză, tuberculoză pulmonară, diabet, artrită reumatoida.

2. Unghiile lui Terry

Unghia este în mare parte opacă având la capăt o dungă închisă la culoare din cauza cauza faptului că unghiile sunt irigate insuficient cu sânge. Aceste schimbări pot fi întâlnite la 80% dintre bolnăvii care suferă de ciroză sau cei care se confruntă cu probleme cardiace congenitale, hipertiroidism, malnutriţie, diabet sau HIV.

3. Unghiile lui Muehrcke

Circulaţia insuficientă în unghii va face că acestea să fie străbătute de benzi orizontale albe care se extind pe întreg patul unghial. Aceste linii nu vor creşte cu unghia, deoarece sunt pe patul unghial, nu în unghie. Problemele de sănătate asociate cu unghiile lui Muehrcke sunt hipoalbuminemia, boli ale ficatului, malnutriţia şi sindromul nefrotic, însă pot apărea şi că efect secundar al chimioterapiei.

Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.