Ce spune Dan Mihalache despre schimbarea sa din funcţie

Fostul secretar general adjunct al Guvernului Dan Mihalache spune că a convenit cu premierul şi cu preşedintele PNL că "în această perioadă este nevoie" să aibă o altă funcţie decât cea legată de SGG şi a respins ideea că înlocuirea sa ar avea legătură cu presupuse declaraţii antiamericane.

RomaniaTV.net
13 nov. 2012, 09:45

„Am convenit cu premierul şi cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, că în această perioadă este nevoie, ţinând cont de profilul meu public, de om care merge la emisiuni, care se bate în campanie, să am o altă funcţie decât cea legată de Secretariatul General al Guvernului, care este mai degrabă o instituţie care trebuie să rămână într-o zonă tehnică, de funcţie publică. Acesta a fost sensul discuţiei pe care am avut-o şi nu e o gaură în cer că nu o să mai fiu eu adjunct la SGG şi o să fiu în altă parte”, a spus Mihalache, citat de Mediafax.

El a adăugat că respinge „orice fel de speculaţii care ar viza presupuse declaraţii antiamericane” ale sale.

„Rămân în echipa guvernamentală, resping orice fel de speculaţii care ar viza presupuse declaraţii ale mele antiamericane, eu sunt şi am fost întotdeauna un susţinător al parteneriatului strategic cu Statele Unite, nu cred însă că parteneriatul strategic stă în preşedintele unei agenţii sau alta din România, cred că are obiective, target-uri, înţelegeri mult mai importante, a fost mai degrabă o manipulare a presei băsiste”, a mai susţinut Dan Mihalache.

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Dan Mihalache din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului.

Ponta a luat această decizie după consultarea liderului PNL Crin Antonescu, au precizat aceleaşi surse.

Conform surselor citate, motivul demiterii lui Mihalache e legat de declaraţiile acestuia care a spus că, dacă parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci „mai bine fără”.

Întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: „Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără”.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat vineri că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului.

Dan Mihalache a declarat, vineri, că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula „această jigodie frustrată”.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, luni, că în cursul zilei i-a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare în legătură cu cei patru membri ai Executivului acuzaţi de ANI de incompatibilitate, menţionând că viza „şi o eventuală remaniere”.

Ceilalţi membri ai Executivului acuzaţi de incompatibilitate sunt Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig şi Liviu Pop.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, senatorul PSD Dan Şova, a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că nu există motiv pentru remanierea miniştrilor împotriva cărora ANI a formulat unele „opinii”, el arătând că în acest sens decizia aparţine instanţei.