Ce spune metodologia înscrierii în clasa zero. VEZI DOCUMENTUL INTEGRAL

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa va fi obligatorie. În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012. VEZI metodologia privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 12:10
Ce spune metodologia înscrierii în clasa zero. VEZI DOCUMENTUL INTEGRAL

Noua Lege a Educaţiei i-a pus pe drumuri pe cei care au copii de dat la şcoală. Confuzia totală şi problemele din teren neprevăzute în textul actului normativ i-a împins pe părinţi la decizii extreme, precum schimbarea adresei din buletin pentru a-şi putea înscrie copilul la şcoala dorită.

Cu toate aceastea, metodologia a fost emisă mult prea târziu, cu doar o lună înainte de începerea înscrierii, recenzării şi evaluării copiilor pentru clasa pregătittoare.

Astfel, actul normativ spune că micuţii care trebuie înscrişi în clasa pregătitoare şi în clasa I au fost recenzaţi până la data de 18 februarie, urmând ca în perioada 20-29 februarie, părinţii să îşi ducă copiii la evaluare, pentru a se stabili dacă sunt pregătiţi pentru şcoală. În intervalul 5-16 martie, părinţii vor depune cererile prin care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie.

VEZI AICI CALENDARUL  ÎNSCRIERII ÎN CLASA PREGĂTITOARE ŞI ÎN CLASA I

Părinţii copiilor care nu au fost recenzaţi în perioada 30 ianuarie 2012 – 18 februarie 2012, sunt rugaţi să se adreseze unităţii de învăţământ în a cărei circumscripţie şcolară este arondată adresa de domiciliu/reşedinţa pentru a fi luaţi în evidenţă. În cazul în care preşcolarii nu se regăsesc în evidenţele unităţilor de învăţământ respective, şcolarizarea acestora în anul scolar 2012-2013 se va face pe locurile rămase libere la nivelul municipiului Bucureşti„, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Stabilirea clasei în care va fi înscris copilul

Potrivit metodologiei, copiii care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2012, inclusiv, vor fi înscriși în clasa I, iar copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2012, inclusiv, vor fi înscriși în clasa pregătitoare.

Copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2012, inclusiv, pot fi înscriși în clasa I, la solicitarea scrisă a părinților, în următoarele situații:

  • dacă sunt înscriși și frecventează, în anul școlar 2011-2012, grupa mare, pregătitoare pentru școală;
  • dacă nu sunt înscriși sau nu frecventează grupa mare, pregătitoare pentru școală, în anul școlar 2011-2012, dar evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei I. In cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei I, copiii vor fi înscriși în clasa pregătitoare.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012, inclusiv, pot să-i înscrie în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora făcută de specialiști atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Pe de altă parte, părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2012 inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul școlar 2012-2013 sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

Rezultatul evaluării nu poate fi contestat

Luni, 20 februarie, a început evaluarea preşcolarilor pentru înscrierea în clasa zero. Micuţii vor da, astfel, primul examen din viaţa lor, acesta fiind primul an în care clasa pregătitoare se mută în şcoli. Vezi unde sunt centrele din Capitală

Rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului este comunicat, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

Decizia comisiei județene/a municipiului București, referitoare la nivelul de clasă la care urmează a fi înscriși copiii care au participat la evaluarea dezvoltării psihosomatice, este comunicată prin afișare la unitățile de învățământ.

Alegerea unității de învățământ la care va fi înscris copilul

Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează, copiii care provin din alte circumscripții școlare, în conformitate cu solicitările părinților și cu prevederile prezentei metodologii.

VEZI CARE SUNT CIRCUMSCRIPŢIILE ŞCOLARE DIN CAPITALĂ

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare:

  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți sau provine de la o casă de copii;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un părinte sau provine dintr-o familie monoparentală;
  • existența unui document care dovedește că unul dintre părinți este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat în învățământ;
  • existența unui frate/a unei surori a copilului, înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea.

Potrivit metodologiei, criteriile nu pot fi discriminatorii și trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, confesiune.

De asemenea, este interzisă includerea printre criteriile menționate a oricăror tipuri de teste, examene și altele asemenea.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă va fi admis/admisă la aceeași unitate de învățământ, peste numărul de locuri alocat.

Procedura de înscriere

Cuprinderea în clasa pregătitoare și în clasa I se face în etape succesive, după cum urmează:

  • prima etapă, în care vor fi înscriși copiii ai căror părinți solicită înscrierea la școala de circumscripție;
  • a doua etapă, în care sunt înscriși copiii ai căror părinți solicită înscrierea la o altă unitate școlară decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • a treia etapă, în care sunt înscriși copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri sau ai căror părinți nu au participat la etapele anterioare de înscriere și solicită, în etapa a treia, înscrierea la școala de circumscripție;
  • a patra etapă, în care este asigurată înscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.

Dreptul la educație trebuie asigurat tuturor copiilor care își fac debutul școlar în anul 2012-2013

După încheierea celei de a patra etape, comisiile județene/a municipiului București analizează rezultatele cuprinderii copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I, le compară cu rezultatele recensământului și se asigură că toți copiii recenzați sunt înmatriculați la o unitate de învățământ.

Dacă analiza demonstrează că există copii recenzați neînscriși în nicio unitate de învățământ, ISJ/ISMB și unitățile de învățământ, împreună cu autoritățile administrației publice locale, fac demersurile legale pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor care trebuie să își facă debutul școlar în anul școlar 2012-2013.

Se interzice unităților de învățământ de stat să instituie taxe sau să solicite părinților alte foloase, pentru a realiza înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I. Se interzice colectarea sau favorizarea acțiunii de colectare a unor fonduri materiale sau bănești de la părinții care solicită înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa I.