Se iau în calcul ca perioade asimilate de stagiu de cotizare studiile finalizate cu licență, masterat sau doctorat.
„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, se arată în Articolul 4 din noua Lege a Pensiilor.
Citeşte şi: Cum este afectată vechimea de noul mod de calcul pentru stagiul de cotizare. Modificările anunţate de CNPP
Trebuie menţionat că se a în calcul o singură perioadă pentru fiecare nivel de studii. Dacă o persoană a urmat mai multe programe de masterat sau mai multe facultăți, doar o singură perioadă de masterat sau facultate este asimilată, la alegere, scrie Fanatik.
De asemenea, sperioadele de studii sunt considerate stagiu de cotizare doar dacă, în acea perioadă, persoana nu a avut contract de muncă și nu a plătit contribuții la sistemul public de pensii. Dacă studentul a avut un loc de muncă și a plătit contribuții, acea perioadă nu mai este considerată stagiu asimilat pentru studii.
Citeşte şi: Pensii 2025. Vechimea necesară pentru pensie va fi calculată diferit, noul ORDIN al CNPP
Un aspect deosebit de important este diferența dintre vechimea în muncă și stagiul de cotizare. Vechimea în muncă reprezintă perioadele lucrate în baza unui contract individual de muncă, în timp ce stagiul de cotizare este perioada în care s-au plătit efectiv contribuții sociale la sistemul public de pensii și poate include și perioade asimilate, cum sunt studiile.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și, implicit, Casele Județene de Pensii, oferă posibilitatea oricărui cetățean de a afla istoricul contribuțiilor. Se poate face, mai nou, și online, după crearea unui cont gratuit pe site-ul CNPP. Se completază un formular online, apoi tipărești formularul și îl depui, împreună cu actul de identitate (original și copie), la casa locală de pensii. Primești ulterior un e-mail prin care îți setezi parola contului.
După autentificare intri în secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”, unde poți genera un raport lunar sau anual cu stagiile de cotizare înregistrate în evidența CNPP, începând cu aprilie 2001. Aici vei vedea zilele lucrate, veniturile declarate, condițiile de muncă, angajatorii și vechimea totală acumulată. Raportul se generează în câteva minute și poate fi descărcat în format PDF.