Ce sunt obligați să facă pensionarii până la 31 martie, ca să nu piardă pensia și bonusul de 400 lei din aprilie

Luna viitoare, pensionarii vor primi pensia, dar cei cu venituri mai mici de 2.574 de lei vor beneficia și de un bonus de 400 de lei. Pensionarii stabiliți în străinătate trebuie să se asigure că transmit la timp certificatul lor de viață pentru a evita întârzierile la plata drepturilor lor. Cei 400 de lei sunt virați pe card o dată cu pensia.
Mircea Filipescu
20 mart. 2025, 14:04
Ce sunt obligați să facă pensionarii până la 31 martie, ca să nu piardă pensia și bonusul de 400 lei din aprilie

Ajutorul de 400 de lei acordat de stat pentru românii cu pensii mici este luat inclusiv de pensionarii din diaspora. Pentru aceasta, ei trebuie să depună până la data de 31 martie 2025 un certificat de viață. Dacă nu trimit certificatul de viața până pe 31 martie, ei nu vor primi nici pensia, nici ajutorul de 400 de lei avertizează editorii de la newsweek.ro.

Conform noii Legi a pensiilor, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, certificatul trebuie depus de 2 ori pe an.

Citește și: Formula de recalculare a pensiei ar fi neconstituțională, susțin românii. Pragul de 25 de ani la puncte bonus, ilegal

Certificatul se trimite în perioada 01 ianuarie – 31 martie, pentru prima verificare din cursul unui an calendaristic și în perioada 01 iulie – 30 septembrie, pentru a doua verificare.

După cum și numele o indică, certificatul de viață este documentul care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață și trebuie transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an.

Casa Nationala de Pensii Publice din Romania (CNPP) a stabilit apoi, prin Ordinul 874/2024, modelul certificatului de viață, care poate fi descărcat de la finalul articolului.

Atenție! Certificatul de viață trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz.

Aceste autorități pot fi instituţii de asigurări sociale, de asigurări de pensii, autorităţi administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu sau de reşedinţă. Conform legii, certificatul de viață trebuie transmis de pensionarul nerezident din proprie inițiativă.

În cazul în care pensionarii din străinătate nu respectă cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie și 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare.

Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.

Atenție! Casele de pensii nu mai trimit formularele către pensionari

Casele de pensii nu mai trimit formularele către pensionari ca să le completeze și să le trimită. Astfel, fiecare beneficiar trebuie să descarce certificatul de pe site-ul CNPP sau al casei teritoriale de pensii și să-l completeze și să îl trimită în timp util.

Transmiterea certificatului de viață către casa teritorială de pensii se poate face prin orice mijloace de comunicare, respectiv poștă, fax, e-mail, datele de contact care se regăsesc pe site-urile oficiale ale respectivelor instituții și pe site-ul CNPP.

Certificatul trebuie să poarte semnătura unei autorități pentru a fi recunoscut de Casa de Pensii.

Potrivit legislației, certificatul de viață poate fi semnat de:

– Autorități administrative

– Avocați

– Medici de familie

– Funcționari bancari

– Reprezentanți ai primăriilor

Deși funcționarii autorităților străine (nu românești în altă țară) nu sunt obligați să semneze documentul, primăriile acceptă de obicei aceste solicitări.

Certificatul de viață se utilizează exclusiv în cazul pensionarilor nerezidenți care încasează pensia în conturi bancare din străinătate sau din România și nu au mandatari desemnati cu procură specială care au obligația, conform procurii speciale, să anunțe casele de pensii din România despre orice schimbare survenită în ceea privește situația pensionarului (ex. deces, schimbare adresă de domiciliu etc.).

Citește și: Taxa pe care toți românii sunt obligați să o plătească: reglementări și aplicabilitate

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai