Ce tarife au școlile private din București. Prețurile sunt asemănătoare cu cele din Berlin, Atena și Madrid

Școlile private din România au devenit tot mai numeroase în ultimul an, numărul acestora ajungând la 315 în 2020.

18 mai 2023, 19:27
Ce tarife au școlile private din București. Prețurile sunt asemănătoare cu cele din Berlin, Atena și Madrid

Școlile private sunt la căutare în România, iar taxele nu sunt deloc mici. Potrivit unei analize financiare făcută înainte de pandemie de consultanții Frames arată că afacerile firmelor care activau în învățământul preuniversitar reprezentau un business de peste 40 de miliioane de euro, potrivit scoala9.ro.

Părinții care optează pentru copiii lor la școlile private caută ca educarea acestora să devină o experiență cât mai lină, să aibă acces la cât mai multe facilități, să existe și after-school, iar profesorii să fie foarte bine pregătiți.

Școlile private de top din București

În funcție de rezultatele obținute de elevii acestor școli la Evaluarea Națională în ultimii ani, a fost întocmită o listă a celor mai bune unități de învățământ de acest fel.

Liceul Teoretic Școala Mea se laudă cu cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională din ultimi ani. Școala spune că „pune accent pe dezvoltarea holistică a copiilor, în așa fel încât performanța școlară să fie îmbinată cu integritate socială și o inteligență emoțională crescută”.

Citește și: Numărul elevilor înscrişi în clasa pregătitoare în şcolile private din Bucureşti a crescut cu 144%. Care este motivul

Curricumulul și programele școlii „pregătesc elevii pentru integrarea în sistemele profesionale și sociale, atât românești, cât și internaționale”.

Taxa de școlarizare este și ea pe măsură, părinții fiind nevoiți să scoată anual din buzunare 8.000 de euro. Pe lângă asta, mai există și o taxă de 600 de euro pe an pentru materialele și programe educaționale și una de 820 de euro pentru lucruri administrative, cum ar fi utilități, renovări, servicii de curățenie sau înlocuirea mobilierului deteriorat.

Se mai adaugă o tacă de 1.600 de euro pentru masă, aceasta fiind formată din mic-dejun, ptânz și două gustări.

Liceul Teoretic Internațional de Informatică are și el elevi cu rezultate foarte bune. Potrivit școlii, elevii înscriși aici au „șansa de a studia într-un mediu educațional cu standarde înalte, cu un colectiv de profesori atent selecționați și dedicați carierei didactice și pregătirii elevilor, astfel încât să descoperim și să valorificăm întregul potențial al elevilor”.

Taxa de școlarizare este de 8.350 de euro, la care se adaugă suplimentar o taxă de 150 de euro pe an pentru manuale și încă 100 de euro pentru uniformă.

Complexul Educațional Laude-Reut are cea mai mare taxă anuală, și anume 12.840 de euro, care se poate plăti integral într-o singură tranșă sau în rate, câte 1.284 de euro timp de 10 luni. Taxa cuprinde două mese principale, mic dejunul și prânzul, două gustări și activități extracurriculare, pregătire remedială și pentru performanțe.

Școala este un proiect inițiat în 1980 de omul de afaceri Ronald S. Lauder și spune că se mândrește cu o promovabilitate de 100% la Bacalaureat, ocupând „un loc fruntaș între liceele bucureștene”. 

Citește și: Şcolile ar putea primi bani de la cetăţeni prin redicţionarea a 3,5% din impozitul pe venit

Școala Europeană din București cere o tacă de 11.850 de euro anual, în care sunt cuprinse două mese principale și două gustări în fiecare zi, dar și multe alte cursuri și ore suplimentare, pe lângă cele obișnuite. De asemenea, sunt necesare cheltuieli suplimentare pentru uniformă, rechizite sau costume pentru serbări.

Școala spune că este un loc în care „copiii, părinții și profesorii devin membri ai unei comunități, parteneri de încredere într-un proces educativ temeinic și de durată, care urmărește formarea unui individ pregătit și adaptat socio-profesional”. 

La Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” taxa este mai mică decât la școlile private menționate mai sus. Aceasta costă aproximativ 4.400 de euro anual. Misiunea sa este „formarea caracterului și a personalității copilului prin crearea unui mediu armonios, bazat pe valori creștine și a unui concept pedagogic de un înalt profesionalism”. 

La Liceul Româno-Finlandez, la gimnaziu se plătește 2.400 de lei pe lună pentru programul scurt, în care sunt incluse și cluburile de dezvoltare, masa de prânz și o gustare. Părinții care aleg și after-school pentru copiii lor plătesc 3.400 de lei. De asemenea, taxa pentru uniformă nu este inclusă în acest preț. Nici activitățile opționale sau extracurriculare nu intră în taxă.

Cele mai bune școli private din București, în funcție de rezultatele și taxele lor anuale:

  • Liceul teoretic Scoala Mea – 8.000 de euro;
  • Licerul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”  – 4.400 euro (21.600 lei);
  • Liceul International Ioanid  – 11.200 euro;
  • Complexul Educational Laude-Reut  – 12.840 euro;
  • Liceul Teoretiv „Școala Europeană București”  – 11.850 euro;
  • Liceul Teoretic International de Informatica – 8.350 euro;
  • Liceul Teoretic Genesis College – 10.900 euro;
  • Școala Gimnazială Metropolitană „Arc” – 8.055 euro;
  • Școala Aletheea – 8.900 euro;
  • Liceul „Româno- Finlandez” – de la 4.400 de euro (2.400 lei pe lună).