Ce taxe și impozite ar putea introduce Guvernul Nicolae Ciucă. Codul Fiscal 2023

Se anunță vremuri grele pentru România: în prezent, încasările bugetului de stat sunt la 27% din PIB, în timp ce cheltuielile au ajuns la 40%. Tocmai din acest motiv, Guvernul plănuiește o serie de modificări în sistemul de taxare.

19 mai 2022, 15:50
Ce taxe și impozite ar putea introduce Guvernul Nicolae Ciucă. Codul Fiscal 2023

Din 2023, Guvernul României ar putea colecta și mai multe taxe și impozite de la cetățeni, într-un context în care inflația explozivă deja creează mari probleme cetățenilor de rând și afaceriștilor locali.

Analizele guvernamentale cu privire la modificările Codului Fiscal includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea imobilului și nu în funcție de numărul de proprietăți, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale, o cerință din PNRR care trebuie bifată. Aceasta a fost asumată de PNL, USR și UDMR, în cadrul guvernării Florin Cîțu.

În plus, Guvernul PSD – PNL – UDMR își propune eliminarea evaziunii fiscale prin digitalizare, precizează surse politice, pentru agenția News.

Digitalizarea la nivel central presupune introducerea e-facturării, a radarului mărfurilor. În plus, executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA pentru diverse produse, potrivit surselor politice.

 

Anunțul lui Marcel Ciolacu despre scenariul majorării taxelor și impozitelor, în plină recesiune

 

PSD a transmis prin intermediul lui Marcel Ciolacu despre nevoia introducerii unui impozit progresiv în România, cu mai multe compensări, pentru categoriile vulnerabile. De cealaltă parte, PNL insistă pentru păstrarea cotei unice de impozitare.

În 2022 nu vor fi introduse taxe şi impozite noi, însă modificarea Codului Fiscal este aşteptată, ca proiect, la Ministerul Finanţelor, pentru a putea fi adoptată cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi, adică de la 1 ianuarie 2023.

Joi, 19 mai, Marcel Ciolacu a făcut comentarii despre posibilitatea majorării taxelor și a impozitelor.

„Peste două săptămâni vom avea o analiză. Am avut cea mai mare creștere economică din Europa pe primul trimestru al anului. Asta nu se reflectă în toate domeniile și în mod direct în buzunarul românilor și la nivelul de trai. Dar am intrat pe un trend bun.

Dacă vă uitați, vedeți ce contine (n.r. – raportul INS). Construcțiile ocupă un loc fruntaș, au dus la această creștere economică. Agricultura nu a avut o creștere economică – nu s-a terminat încă. Ne-a ajutat Dumnezeu, am avut o ploaie de două zile, ceea ce a fost foarte bine pentru agricultura românească”, a mai transmis Marcel Ciolacu.


loading...
Partenerii noștri