Ce temperatură trebuie să setezi la aerul condiţionat din maşină pe timpul verii. Mulţi şoferi fac această greşeală

Aerul condiționat din mașină este, probabil, cel mai bun prieten al multor șoferi pe timp de vară. În zilele toride, confortul oferit de sistemul de climatizare poate transforma o călătorie obositoare într-una plăcută. Cu toate acestea, există anumite condiții în care utilizarea aerului condiționat poate deveni periculoasă pentru pasageri sau conducători auto. Este crucial să cunoaștem riscurile potențiale și să ajustăm corect temperatura pentru a evita problemele de sănătate.
Filip Stan
27 iul. 2024, 11:30
Ce temperatură trebuie să setezi la aerul condiţionat din maşină pe timpul verii. Mulţi şoferi fac această greşeală

Aerul condiționat a devenit esențial pentru majoritatea mașinilor în perioada caniculară. Aproape toate vehiculele moderne sunt echipate standard cu aer condiționat, iar acesta este un avantaj incontestabil pentru confortul șoferilor și pasagerilor. Însă, folosirea necorespunzătoare a AC-ului poate avea efecte negative. De exemplu, schimbările bruște de temperatură pot provoca șoc termic, iar ventilația necorespunzătoare poate duce la acumularea de bacterii și mucegai în sistemul de aer condiționat.

Majoritatea șoferilor fac greșeala de a seta AC-ul la temperaturi foarte scăzute, cum ar fi 18°C sau chiar mai jos, atunci când afară este caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Această practică poate duce la un șoc termic atunci când ieșiți din mașină, deoarece corpul nu are timp să se adapteze la schimbarea bruscă de temperatură. Un șoc termic poate provoca amețeli, dureri de cap și, în cazuri extreme, poate duce la pierderea cunoștinței.

Citeşte şi: Ciolacu: Treaba mea de premier nu e să bag oameni la puşcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii. Noi măsuri fiscale de la 1 septembrie

Pentru a preveni aceste probleme, temperatura aerului condiționat trebuie ajustată corect. În caz de inactivitate fizică, temperatura ideală la aer condiționat este de 21 de grade Celsius. Cu toate acestea, această recomandare nu se aplică decât atunci când călătoriți pe o distanță lungă și nu părăsiți frecvent vehiculul. Dacă urcați și coborâți frecvent din mașină, este recomandat să setați AC-ul la temperaturi mai ridicate pentru a minimiza diferența dintre interiorul mașinii și mediul exterior.

Prin urmare, în timpul verii, temperatura aerului condiționat din mașină ar trebui să fie cu aproximativ 10°C mai mică decât temperatura aerului natural. Aceasta înseamnă că, dacă temperatura exterioară este de 35°C, AC-ul ar trebui setat la 25°C. Această ajustare ajută la prevenirea șocului termic și asigură o tranziție mai ușoară între interiorul și exteriorul vehiculului. De asemenea, menținerea unei temperaturi moderate ajută la prevenirea suprasolicitării sistemului de aer condiționat și la economisirea de combustibil.

Citeşte şi: Cercetătorii au descoperit care este tipul de bere care face bine consumatorilor. Nu îngraşă şi are efecte benefice asupra tractului intestinal

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici