Ce tip de ştiri preferă românii?

Ce tip de știri preferă românii? O întrebare al cărei răspuns poate fi surprinzător, mai ales pentru că românii sunt consumatori ocazionali de presă. Deși conținutul de știri este foarte vast, românii aleg subiectele cel mai ușor de digerat, publicul amator de presă de calitate fiind tot mai restrâns. Cu toate acestea, când vine vorba de știri, românii sunt foarte promți, mereu puși la punct cu actualitatea din mass-media. Poporul român este de apreciat pentru repeziciunea cu care circulă știrile de ultimă oră, dar și pentru modalitățile din ce în ce mai inventive prin care se realizează acest lucru.

05 dec. 2018, 10:08
Ce tip de ştiri preferă românii?

Ce tip de știri preferă românii? Oscilații mari între presa de calitate și cea de scandal

Pentru a ne da seama ce tip de știri preferă românii trebuie să luăm în calcul cele două mari categorii de astfel de conținut: categoria de calitate, în care sunt incluse știri din toate domenii de viață internă și externă, respectiv categoria de scandal în care apar știri mondene, despre vedete, vieți personale, probleme amoroase și alte asemenea subiecte. Iată care sunt preferințele românilor, din acest punct de vedere:

a)      Presa de calitate – când vorbim despre presa de calitate și vrem să aflăm ce fel de știri preferă românii în acest sens, este ideal să ne raportăm și la conținutul media disponibil. Ziarele și revistele de tip quality, în varianta print, apar din ce în ce mai rar la tarabe și la chioșcurile de ziare. În mediul online, mare parte din presa de calitate s-a mutat înspre partea de blogging și opinie personală, căci abordarea este mai liberă astfel. Printre preferințele românilor se numără:

  • Știri din domeniul cultural – când vrem să știm ce tip de știri preferă românii, raportându-ne la presa de calitate, trebuie să luăm în calcul acest vast domeniu cultural. Se pare că românii sunt foarte interesați de cultura autohtonă, de schimbările și de evoluția acesteia. Noutățile ce țin de evenimente culturale, de spectacole sau de achiziții sunt printre preferatele românilor.
  • Știri despre educație – sunt știri care se regăsesc, de regulă, în presa de calitate și pe care mulți dintre români le preferă. Orice noutate legate de planuri de învățământ, de investiții în sistemul de educație sau de programele școlare este foarte bine primită de către români.
  • Știri despre sănătate – sistemul de sănătate și mai ales neregulile cu care acesta se confruntă constituie subiecte de știri zlnic. Astfel, acest domeniu se numără clar printre preferatele românilor care devin din ce în ce mai curioși și mai revoltați când vine vorba de sistemul de sănătate și de investițiile de care acesta are nevoie.
  • Știri din politică – fie că este vorba despre politica internă, fie că este vorba despre ultimele noutăți din plan extern, românii sunt mari consumatori de știri ce conțin informații politice.

b)      Presa tabloidă – ca să ne dăm seama ce tip de știri preferă românii trebuie să ne îndreptăm atenția spre presa de scandal. Mondenitățile au fost mereu în topul preferințelor românilor, la fel ca și știrile despre incidente grave sau despre scandaluri de orice fel. Iată care sunt preferințele românilor în materie de presă tabloidă:

  • Știri despre vedete – viețile private ale vedetelor atrag ca un magnet publicul amator de știri mondene. Așa se face că acest domeniu este, fără dar și poate, preferatul românilor. Tot ce fac vedetele, de la ce relații amoroase sau de familie au și până la câștiguri și averi dobândite devine în mod automat subiect de știre de prima pagină în ziarele și revistele tabloide.
  • Scandaluri – românii sunt mari amatori de conflicte, indiferent de natura acestora. Astfel, de fiecare dată când izbucnește un scandal, jurnaliștii presei tabloide se asigură că acesta va face obiectul primelor pagini, dat fiind faptul că astfel de subiecte fac deliciul publicului român.
  • Infracțiuni – când vrem să aflăm ce tip de știri preferă românii nu putem să excludem infracțiunile și faptele penale. Acestea sunt subiecte foarte căutate și intens dezbătute de către cititorii de presă tabloidă și nu numai.
  • Accidente, morți, catastrofe – publicul românesc are o plăcere morbidă pentru astfel de subiecte. Se pare că știrile cu un impact puternic emoțional sunt printre preferatele românilor, chiar dacă acestea sunt scrise într-o notă cât se poate de negativă.

Ce tip de știri preferă românii? – surse de informare

Acum că am aflat care sunt domeniile de interes ale concetățenilor noștri, este cazul să știm și ce surse de informare folosesc aceștia, astfel încât să aflăm cât mai precis ce tip de știri preferă românii. Este foarte evidentă discrepanța dintre presa tipărită și cea online, dintre conținutul jurnalistic autentic și cel de opinie, dar și dintre mijloacele de informare tradiționale, respectiv cele moderne. Iată, așadar, de unde își procură românii informațiile:

  • Din mediul online – cel puțin la capitolul știri, domeniul online deține supremația. Pentru a ne da seama ce tip de știri preferă românii este suficient să căutăm câteva statistici despre accesările directe online. Se pare că românii aleg să se pună la curent cu ultimele informații de pe site-urile specializate, această metodă fiind cea mai accesibilă dintre toate: poate fi folosită gratuit, din orice loc, doar printr-o conexiune bună la internet.
  • De la televizor – posturile de televiziune de știri și de scandal sunt în topul preferințelor românilor. Acest lucru este vizibil în măsurătorile de audiență. Pentru a afla ce tip de știri preferă românii este suficient să știm că momentele în care sunt difuzate știrile din domeniile enumerate mai sus se bucură de o audiență mult mai mare decât știrile din alte domenii.
  • De la radio – posturile de radio sunt o bună sursă de informare, dar și un aspect relevant atunci când vrem să aflăm ce tip de știri preferă românii. În general, posturile de radio care difuzează știri de calitate, verificate din mai multe surse, sunt cele mai ascultate.
  • Din presa tipărită – ziarele comercializate la tarabe și în chioșcuri sunt și ele surse de informare după care ne putem da seama ce tip de știri preferă românii. De cele mai multe ori, ziarele cu conținut de tip tabloid sunt foarte cumpărate, mulțumită disponibilității lor, dar și prețului accesibil.