Ce trădează poftele alimentare

De câte ori nu ai simțit brusc nevoia să mănânci o bucățică de ciocolată, niște covrigei sau mâncare de tip fast-food? Toate aceste pofte sunt semne prin care organismul îți dă de știre că ai anumite carențe de vitamine sau minerale.

RomaniaTV.net
14 nov. 2016, 09:30
Ce trădează poftele alimentare

Pofta de dulce

Pofta de zaharicale apare când scade nivelul glucozei în sânge. Organismul va reacționa și-ți va cere să consumi dulciuri, ca să restabilești nivelul normal al glicemiei. Însă deserturile îți vor da energie doar pentru scurt timp, după care nevoia de zahăr va reveni, iar tu vei intra într-un cerc vicios. Poți înlocui însă dulciurile cu fructe proaspete. Acestea conțin zaharuri naturale, care se eliberează treptat în sânge.

Pofta de alimente sărate

Dacă nu poți rezista fără o pungă de covrigei sau de chipsuri, înseamnă că treci printr-o perioadă stresantă. Glandele suprarenale secretă mai mult cortizol, numit și hormonul stresului. În loc să te refugiezi în alimente sărate, înlocuiește-le cu unele bogate în vitamina C, cum sunt citricele sau legume verzi. Acestea furnizează și mineralele care asigură buna funcționare a glandelor respective.

Citeşte şi  De ce apar puncte albe pe unghii

Pofta de ciocolată

Când nu reziști fără o pătrățică de ciocolată, înseamnă că ai insuficiență de magneziu. Ciocolata este bogată în acest mineral, cu rol esențial în menținerea elasticității vaselor de sânge și în furnizarea de energie. Te poți bucura în continuare de gustul ciocolatei atât timp cât nu depășești două bucățele pe zi și înlocuiești ciocolata cu lapte sau cu alte arome cu cea neagră. Alte surse sănătoase de magneziu sunt semințele de dovleac și bananele.

Pofta de băuturi carbogazoase

Te-ai întrebat de ce poftești la sucuri acidulate? Organismul tău este deshidratat, iar acidul este asociat, la nivel cerebral, cu senzația de hidratare. Evită astfel de sucuri, deoarece conțin cafeină și zahăr care contribuie, de fapt, la deshidratare. Poți, în schimb, să bei apă minerală, de preferință carbogazeificată, bogată în substanțe minerale.

Poftă de fast-food

Fie că este vorba de cartofi prăjiți, hamburgeri sau pizza, pofta de produse fast-food poate fi un indiciu că nu consumi alimente care să conțină suficienți acizi grași. Aceștia mai pot fi luați și din surse mai sănătoase, cum sunt peștele gras, nucile sau semințe de in. Și pofta de brânză indică aceeași carență de acizi grași. În multe cazuri, poftele sau foamea constantă maschează senzația de sete. Așadar, bea un pahar de apă și aștepată 10 minute înainte să mănânci ceva.

Legătura dintre poftele alimentare și menstruație

Cu o săptămână înainte de începerea menstruației, multe femei se confruntă cu un apetit greu de controlat. Acest lucru e cauzat de nivelul crescut de estrogen și progesteron. Pentru a nu pierde numărul gustărilor luate pe parcursul zilei, ai grijă să mânânci la aceleași ore și să nu aștepți să ți se facă foarte foame. Pofta de mâncare va trece de la sine, în 2-3 zile.

Citește ce vitamine îți lipsesc dacă ai pofte

 


loading...