Ce TRADIŢII trebuie să respecte familia Ilenei Ciuculete la înmormântarea cântăreţei

Cântăreaţa de muzica populară Ileana Ciuculete a fost mândră de originea ei oltenească, de aceea şi la înmormântarea ei se va ţine cont de tradiţiile acestei zone. 

RomaniaTV.net
18 mart. 2017, 09:06
Ce TRADIŢII trebuie să respecte familia Ilenei Ciuculete la înmormântarea cântăreţei

Un obicei important care se practică în Oltenia este dresul mortului. Acest ritual se practică numai după ce mortul a stat trei zile în casă sau în capelă și numai după ce soarele apune. Două femei și o fată merg la cimitir, fără să scoată nici un cuvânt, presară boabe de grâu din vasul unde au fost aprinse lumânările cât mortul a stat în casă sau capelă. Pe mormânt înfig trei grăunțe de usturoi, la cap, la mijloc și la picioare și trei fuse (instrument care se folosește la tors lâna), iar dacă amestecul  nu a fost pus în coșciug se înfig adânc în pământ, fără să se vadă, iar apoi mormântul este tămâiat în cerc de 3 ori, scscrie spynews.ro. 

În ziua înmormântării, rudele pregătesc tămâia și oferă preotului și cântărețului câte o lumânare aprinsă. După slujba ce se oficiază la casa decedatului (sau la capelă sau casa mortuară), se organizează procesiunea de înmormântare. Pe drum, până la biserică și apoi până la cimitir, se cântă „Sfinte Dumnezeule” funebru de către cor sau credincioși, sub conducerea cântărețului. Când convoiul ajunge la anumite răspântii de drumuri ori în locurile legate de viața și activitatea decedatului sau în dreptul unei biserici, preotul zice în dreptul sicriului ectenia pentru morți.

Cântăreața Ileana Ciuculete avea 59 de ani, conform vârstei anunţată de ea, şi a murit marți, 14 martie, la spital, din cauza unei boli incurabile. Ulterior, după moartea artistei, s-a aflat că Ileana Ciuculete era nascută pe 20 septembrie 1952, nu 1957 cum a spus, ceea ce înseamnă că la data de 20 septembrie ar fi împlinit 65 de ani.