Ce trebuie să facă românii imunizați cu serul problematic al AstraZeneca! Recomandările lui Carmen Dorobăț

Carmen Dorobăț a explicat la Realitatea Plus ce trebuie să facă românii vaccinați cu serul de la AstraZeneca din loturile problematice, dar și ce ar trebui să facă autoritățile române în acest caz.

12 mart. 2021, 13:37
Ce trebuie să facă românii imunizați cu serul problematic al AstraZeneca! Recomandările lui Carmen Dorobăț

Ce trebuie să facă românii imunizați cu serul problematic al AstraZeneca! Autoritățile au decis joi seară ca peste 4.200 de doze AstraZeneca să fie stocate până când ancheta europeană care a început să analizeze dozele suspecte se va încheia.  În total, în România, 77.000 de persoane au primit serul de la AstraZeneca din lotul ABV 2856, cel în cazul căruia au fost semnalate problemele din Italia, dar și în cazul unui bărbat din județul Gorj care a murit la doar o zi de la administrarea primei doze.

Medicul Carmen Dorobăț susține că românii vaccinați cu serul problematic al AstraZeneca trebuie monitorizați de medicii de familie. De asemenea, medicul susține că cel mai probabil va fi reluată imunizarea, însă autoritățile trebuie să dea explicații.

Citește și: Când ajunge vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson în România. Comisia Europeană a autorizat serul în UE

Ce trebuie să facă românii imunizați cu serul problematic al AstraZeneca!

”Toate persoanele care se stiu vaccinate cu potențiale astfel de doze trebuie supravegheate de medicul de familie. La cea mai mică modificare a stări ide sănătate sigur că trebuie tras un semnal de alarmă și luată toată atitudinea medico-sanitară ce se impune în astfel de cazuri”, a avertizat medicul infecționist Carmen Dorobăț, într-o ediție specială, la Realitatea PLUS.

”În momentul de față înțeleg că cei care coordonează la nivel național procesul de vaccinare au oprit vaccinarea cu loturile respective, pentru că vorbim de două loturi, dar cei de la Comisia Europeană trebuie să și dea un raspuns, care este motivul pentru potențiale reacții ar fi putut apărea. În situația aceasta, categoric se va face o pauză și vom vedea cu ce explicații va fi reluată”, a precizat Carmen Dorobăț, la Realitatea PLUS.

România suspendă preventiv o săptămână vaccinarea cu lotul AstraZeneca care a creat probleme în Italia

Vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi supendată în România timp de o săptămână. Autoritățile au făcut acest anunț joi seară, după ce mai multe state au luat decizia de a opri vaccinare cu acest ser în urma unor suspiciuni că ar duce la efecte secundare grave.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze. „Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european. El a precizat că a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în 17 state. Gheorghiţă a anunţat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe această temă având loc în prezent.