Ce trebuie să faci atunci când te lovește alergia de ambrozie. Primele semne și cele mai eficiente tratamente pentru a scăpa de ea

Prin polenul pe care îl emite, ambrozia se numără printre plantele cele mai puternice în declanșarea reacțiilor alergice severe la nivel global.

22 aug. 2023, 14:13
Ce trebuie să faci atunci când te lovește alergia de ambrozie. Primele semne și cele mai eficiente tratamente pentru a scăpa de ea
https://www.romaniatv.net/cea-mai-buna-reteta-de-ciorba-de-oase-ioana-ginghina-a-demonstrat-ca-dragostea-trece-prin-stomac_7708911.html

Reacțiile alergice la polenul provenit de la plantele cunoscute sub numele de „buruieni” de toamnă, în special ambrozie (sau cunoscută sub numele de „Iarba pârloagelor” în rândul populației), pelinariță și pelin negru, se manifestă de obicei în luna septembrie.

Citește și: EXCLUSIV| Preotul care a condus-o pe ultimul drum pe Roberta, fata ucisă de beizadeaua drogată în 2 Mai, sfâșiat de durere. ”Fata nu a fost de vină, dacă diavolul a intrat în acel copilaș”

Polenul emis de ambrozie este diseminat de vânt, iar ceea ce intensifică nocivitatea acestei plante este capacitatea sa de a elibera chiar și un miliard de granule de polen dintr-o singură floare. Pentru declanșarea simptomelor alergice, este suficientă o concentrație de doar șase până la zece granule de polen pe metru cub de aer.

Ambrozia prosperă în special în condiții de temperaturi ridicate și se răspândește cu ușurință. Acest lucru se datorează schimbărilor în modul în care terenurile sunt întreținute și cultivate de către oameni. Astfel, buruienile de acest tip au posibilitatea de a se multiplica rapid, conducând la o creștere semnificativă a concentrației de polen, depășind adesea limitele acceptate.

Ambrozia prezintă și o provocare în ceea ce privește durata de viață îndelungată a semințelor în sol, care poate ajunge la 30 până la 40 de ani. Dimensiunea foarte mică a polenului ambroziei contribuie la posibilitatea inhalării acestuia adânc în bronhii, crescând riscul de dezvoltare a astmului. Chiar și persoanele care anterior nu au avut reacții alergice pot prezenta sensibilitate la ambrozie.

Ciclul de eliberare a polenului începe în primele ore ale dimineții, atinge punctul maxim de concentrație în jurul prânzului și se depune pe sol spre seară. Concentrațiile cele mai mari de polen sunt înregistrate în zilele cu soare și vânt, iar ele au tendința de a scădea în zilele ploioase.

Ce ai de făcut ca să te protejezi de alergia de ambrozie

  • Aerisește camerele dimineața și seara și păstrează ferestrele închise în timpul zilei.
  • Evită uscarea hainelor în aer liber deoarece polenul se poate depune pe acestea.
  • Circulă cu geamurile de la mașină închise și schimbă filtrele.
  • Clătește-te frecvent cu apă pe față și pe ochi pentru a îndepărta polenul.
  • Mută hainele pe care le-ai purtat în ziua respectivă într-o altă încăpere decât dormitorul.
  • Folosește un purificator de aer care reține particulele de polen și praf.
  • Poartă o mască în aer liber. O mască tip FFP2 te poate ajuta să împiedici polenul de ambrozie și alți alergeni să ajungă la tine.
  • Folosește un spray nazal. O soluție pe bază de sare sau apă de mare va curăța alergenii din nas.
  • Poți apela și la un tratament medicamentos recomandat de medicul alergolog, anume antihistaminicele. Tratamentul va începe cu 1-2 săptămâni înainte de debutul sezonului, se menține pe toată durata acestuia și se reia în fiecare an. Mai există și varianta imunoterapiei, ce se realizează prin picături sublinguale sau „vaccin anti alergie”, constând dintr-o serie de injecții care conțin mici cantități de substanțe la care persoana este alergică.

Citește și: Cea mai bună rețetă de ciorbă de oase! Ioana Ginghină a demonstrat că dragostea trece prin stomac