Ce trebuie să faci dacă rămâi blocat iarna cu maşina pe câmp. Sfaturi de condus iarna de la Titi Aur

După viscolul puternic din weekend, urmează câteva zile cu frig pătrunzator. Medicii avertizează că există risc ridicat de hipotermie, mai ales în cazul celor rămaşi blocaţi în maşini.

30 ian. 2023, 06:34
Ce trebuie să faci dacă rămâi blocat iarna cu maşina pe câmp. Sfaturi de condus iarna de la Titi Aur

Iată ce trebuie să facem pentru a evita hipotermia dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung iarna:

1. Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorin un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.

Prognoza meteo 30 ianuarie 2023. Ce anunță meteorologii pentru începutul săptămânii
Reguli de condus iarna. Titi Aur vine cu sfaturi utile

Indiferent de experiența pe care o are șoferul, știm clar faptul că există o serie întreagă de reguli de condus iarna de la care nu avem voie să ne abatem. Titi Aur vine cu sfaturi utile despre șofatul defensiv pe timp de iarnă, specialistul povestește despre cum trebuie să procedăm ca să fim în siguranță pe soșea, pe timp de iarnă.

„În principal, când vorbim despre mersul cu mașina, trebuie să știm că iarna chiar dacă este uscat afară, aderența este mai mică, pentru că avem asfaltul rece. Chiar dacă avem cauciucuri de iarnă, aderența tot este mai mică decât vara. Desigur, este mai bună decât daca am avea cauciucuri de vară, iarna. Când vorbim despre carosabil ud, cu zăpadă, gheață sau polei, aderența este și mai mică. Însă mai periculos este faptul că aderența se schimbă. De exemplu, mergem pe un carosabil umed până la un anumit moment, apoi intrăm pe gheață sau pe polei (gheață neagra) pentru că, din diferite motive a scăzut temperatura asflatului.”, declară Titi Aur.

Ninsoare abundentă în România. Zeci de mașini blocate în nămeți. Trafic restricționat pe DN 67C. Zboruri întârziate pe Otopeni. Strat de zăpadă și copac doborât de vânt în București

Reguli de condus iarna. Titi Aur vine cu sfaturi utile despre șofatul defensiv pe timp de iarnă:

1. Pe o șosea acoperită de polei se circulă cu viteză redusă.
2. Pe o șoșea acoperită de polei nu punem frână, decât după ce am testat aderența.

„Pun piciorul pe frână când nu am pe cineva chiar în coasta mea sau foarte aproape și îmi verific aderența, pentru că pedala de frână îmi transmite dacă am sau nu aderență. Dacă pedala de frână tremură puțin când apăs pe frână, înseamnă că una sau mai multe roți au fost la limita blocării. Asta înseamnă că eu, șoferul instruit, știu că acolo am aderență mică, reduc viteza foarte mult, măresc distanța față de mașina din fața mea. Asta înseamnă că mă gândesc la ce fac.”, cntinuă specialistul în șofat defensiv.

3. Distanța față de mașina din față trebuie să fie mai mare, minimum jumătatea în metri a vitezei pe care o avem. La 60 km/h trebuie să avem minimum 30 de metri, mai mult de 30, dar nu mai puțin de 30; la 100 km/h să avem minimum 50 de metri ca să fim în siguranță. Asta înseamnă că ne încadrăm în regula celor două secunde, adică vom avea două secunde distanță între noi și mașina din față. Această regulă se învață la cursurile de conducere defensivă.
4. Nu se face rabat la calitatea anvelopelor de iarnă, iar producătorul mașinii este cel care trebuie să-l sfătuiască pe conducătorul auto care este marca potrivită.
5. În sezonul rece, mai ales, se pleacă cu mașina doar cu rezervorul plin sau aproape plin.
6. Un alt detaliu ce trebuie respectat este o vizibilitate cât mai bună a conducătorului. Parbrizul, luneta, geamurile laterale, oglinzile şi farurile trebuie curăţate de gheaţă înainte de a începe călătoria.