Ce trebuie să faci în ziua vaccinării antiCOVID. Recomandările medicului Gindrovel Dumitra

Medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a făcut câteva recomandări referitoare la ziua vaccinării. Acestea vin în contextul în care foarte multe persoane dintre cele care aleg să se vaccineze nu ştiu dacă sunt sau nu necesare pregătiri speciale.

03 feb. 2021, 15:27
Ce trebuie să faci în ziua vaccinării antiCOVID. Recomandările medicului Gindrovel Dumitra
Ce trebuie să faci în ziua vaccinării antiCOVID

Ce trebuie să faci în ziua vaccinării antiCOVID. „Nu este necesară niciun fel de pregătire anterioară”, precizează medicul Gindrovel Dumitra pentru Hotnews.

În cazul vaccinurilor disponibile în acest moment în România – cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna – nu avem o conduită sau o limitare a unor obiceiuri„, dă asigurări medicul.

Ce trebuie să faci în ziua vaccinării antiCOVID

Specialistul precizează că vaccinarea este ceva de rutină, din acest motiv nu sunt necesare pregătiri speciale.

Vaccinul acesta este ca orice activitate pe care o prestează o persoană în cursul zilei, adică ceva de rutină. Nu avem nevoie de nimic suplimentar. Persoana care merge la vaccinare poate să mănânce ce își dorește, poate să aibă activități zilnice obișnuite, nu este absolut niciun fel de problemă„, explică medicul Gindrovel Dumitra, potrivit sursei citate.

Citeste si Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză

La una dintre întrebările care stă pe buzele multor oameni, cea referitoare la consumul de alcool după vaccinare, medicul a răspuns că acesta nu este contraindicat. Singurul caz în care vaccinul este contraindicat, dar numai temporar, este acela în care suferim de o boală infecto-contagioasă febrilă, situație în care vaccinarea trebuie amânată, potrivit specialistului.

Gindrovel Dumitra, despre pericolul mesajelor antivacciniste propagate în online: „Aşa-zişi lideri le induc oamenilor suspiciune”

Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a atras atenţia, într-un interviu pentru Gândul.ro, asupra pericolului pe care-l reprezintă fenomenul fake news-urilor răspândite în perioada pandemiei. Medicul le-a oferit oamenilor sfaturi despre cum să se informeze corect, contracarând zvonurile și informațiile false care pot da naştere teoriilor conspirației.

Avem foarte multe studii care evidențiază că cel mai important canal de comunicare în ceea ce privește sănătatea o reprezintă medicul de familie. În același timp, este foarte clar că mesajele antivacciniste se propagă în zona mass-media și mai ales pe social media în care anumite percepții eronate, ale unor așa-ziși lideri, sunt preluate de diverse persoane cărora li se induce un anumit grad de suspiciune, o anumită reticență”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra pentru sursa citată.