Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză

Universitatea Oxford anunţă că vaccinul AstraZeneca are o eficienţă de 76 % timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză, înainte de rapel. Potrivit studiului, răspunsul imunitar creşte odată cu prelungirea perioadei dintre prima doză şi rapel.

03 feb. 2021, 14:24
Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză
Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză

Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză. Universitatea Oxford anunţă că vaccinul are o eficienţă de 76% timp de trei luni, cu o singură doză, la persoanele contaminate care prezintă simptome. Potrivit cercetătorilor, eficienţa acestuia creşte după administrarea celei de a doua doze, relatează Reuters.

Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză. Studiu

Universitatea Oxford precizează că rezultatele susţin decizia Guvernului britanic de a prelungi la 12 săptămâni perioada dintre administrarea primei doze şi rapel.  Prelungirea acestei perioade ar permite o protejare mai rapidă a unui număr mai mare de persoane, printr-o repartizare a dozelor disponibile.

Aceste rezultate – obţinute în urma unor teste efectuate în Marea Britanie, în Brazilia şi în Africa de Sud – arată că prima doză a asigurat o protecţie şi că răspunsul imunitar a crescut odată cu prelungirea perioadei dinaintea rapelului la voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

”Eficienţa vaccinului în urma unei doze unice standard de vaccin, începând din a 22-a zi şi până în a 90-a zi după vaccinare, a fost de 76%, iar o analiză modelizată arată că protecţia nu a slăbit în această perioadă iniţială de trei luni”, scriu cercetătorii de la Universitatea Oxford, potrivit News.ro.

Eficienţa vaccinului atinge 82,4% în cazul unei perioade între vaccin şi rapel de 12 săptămâni, înainte de vaccinarea cu rapelul, însă scade la 54,9% atunci când rapelul are loc la mai puţin de şase săptămâni după vaccinarea cu prima doză.

Citeşte şi UE ţine bătrânii departe de AstraZeneca. Austria şi Polonia se alătură Germaniei şi Italiei şi anunţă că nu administrează vaccinul persoanelor de peste 65 de ani

AstraZeneca, Reacţii adverse

Cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost:

durere la locul injectării
dureri de cap
oboseală
dureri musculare și articulare
febră
frisoane
greață

Citeşte şi România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută

Majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la vaccinare. Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse după cea de-a doua au fost mai ușoare și mai puțin frecvente.

Vaccinul este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate cunoscută la una dintre substanțele ce intră în compoziția sa. De asemenea, în cazul în care la prima doză survine o reacție anafilactică, este contraindicată administrarea celei de-a doua doze. Se recomandă amânarea vaccinării în cazul persoanelor care prezintă semne și simptome de boală acută. După vaccinare se recomandă monitorizare timp de cel puțin 15 minute, relatează medikatv.

Vaccinul se administrează intramuscular și sunt necesare două doze pentru imunizare, intervalul recomandat dintre cele două doze fiind de 4-12 săptămâni. O doză are 0.5ml și vaccinul va fi formulat în flacoane cu 8 sau 10 doze, stocat la o temperatură de 2-8 grade C, cu un termen de valabilitate de 6 luni.